Domowe bułki pszenne

Lubella
Domowe bułki pszenne

2

4.3 / 3

Bułki pszenne to podstawowy element codziennego pieczywa, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i do kanapek na wynos. Są lekkie, delikatne w środku i mają lekko chrupiącą skórkę. Stanowią dobrą alternatywę dla pieczywa kupowanego w sklepie – można je przygotować samodzielnie z kilku prostych składników. To dobry wybór dla osób, które cenią świeżość i chcą mieć większą kontrolę nad tym, co jedzą. Domowe bułki dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono, a ich przygotowanie nie wymaga specjalistycznego sprzętu. To uniwersalny przepis, który można łatwo dopasować do własnych potrzeb, na przykład dodając ulubione ziarna lub zmieniając rodzaj mąki.

6

Składniki

75 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

300 ml ciepła woda

25 g drożdże świeże

1 łyżecz. cukier

1.50 łyżecz. sól

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Do miseczki wlej 100 ml ciepłej wody, dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 10–15 minut, aż zaczyn się spieni. Jeśli używasz suchych drożdży, możesz je od razu dodać do mąki.

2

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, olej, resztę wody i zaczyn (lub suche drożdże). Wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakiem ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

3

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny, aż podwoi objętość.

4

Podziel ciasto na 8 równych części. Uformuj bułki (kulki lub podłużne). Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Przykryj bułki ściereczką i zostaw na 20–30 minut do napuszenia.

6

W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220°C (góra-dół). Przed włożeniem bułek możesz je lekko naciąć i posmarować wodą. Piecz przez 15–20 minut, aż będą złociste.

7

Gotowe bułki ostudź na kratce. Najlepsze są świeże, ale dobrze też się mrożą!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

282

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

49

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły