Domowa pizza z tartą szynką
m7
Domowa pizza znakomicie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi. Pizzę robi się szybko i łatwo, a z ulubionymi składnikami smakuje najlepiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
943
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
121
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowa pizza znakomicie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi. Pizzę robi się szybko i łatwo, a z ulubionymi składnikami smakuje najlepiej.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. oregano
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. olej
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 szkl. ketchup kotlin łagodny
0.30 szkl. mleko
0.50 szt. cebula
5 szt. czosnek
1 dag. drożdże
20 dag. pieczarki
15 dag. ser żółty
10 dag. szynka
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy sól, olej i mleko, wlewamy roztwór do mąki i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 1cm i układamy na blasze posmarowanej olejem.
Ciasto smarujemy warstwą ketchupu.
Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy do miękkości, a następnie łączymy z pokrojoną i przesmażoną na margarynie cebulką. Doprawiamy pieprzem i solą i wykładamy na ciasto.
Szynkę trzemy na grubych oczkach i posypujemy pieczarkami. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek i posypujemy oregano i startym serem.
Pieczemy w temp. 170 stopni przez 15 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
943
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
121
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.