Domowa pizza z tartą szynką

m7
Domowa pizza z tartą szynką

0

0 / 0

Domowa pizza znakomicie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi. Pizzę robi się szybko i łatwo, a z ulubionymi składnikami smakuje najlepiej.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. oregano

0.50 łyżecz. sól

1 łyżecz. olej

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.50 szkl. ketchup kotlin łagodny

0.30 szkl. mleko

0.50 szt. cebula

5 szt. czosnek

1 dag. drożdże

20 dag. pieczarki

15 dag. ser żółty

10 dag. szynka

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy sól, olej i mleko, wlewamy roztwór do mąki i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 1cm i układamy na blasze posmarowanej olejem.

2

Ciasto smarujemy warstwą ketchupu.

3

Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy do miękkości, a następnie łączymy z pokrojoną i przesmażoną na margarynie cebulką. Doprawiamy pieprzem i solą i wykładamy na ciasto.

4

Szynkę trzemy na grubych oczkach i posypujemy pieczarkami. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek i posypujemy oregano i startym serem.

5

Pieczemy w temp. 170 stopni przez 15 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

943

kcal

Białka

53

gram

Węglowodany

121

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły