Domowa pizza wiejska

m7
Domowa pizza wiejska

1

0 / 0

Moja rodzina za nią przepada

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 mleko uht 3,2%

3 szcz. sól

3 szcz. pieprz

0.50 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka cukier

2 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szt. jaja kurze całe

10 szt. pieczarki

0.50 szt. cebula

5 łyżka woda

3 łyżka keczup

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka olej słonecznikowy

3 dek. drożdże

10 dek. wędlina

10 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

W letnim mleku wymieszanym z wodą rozprowadzić drożdże, dodać łyżkę mąki i cukier. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Mąkę przesiać przez sitko. Dodać do niej wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, jajko, wyrobić ciasto dodając olej. Podczas wyrabiania w miarę potrzeby dodać mąkę.

3

Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość należy uformować z niego placek, delikatnie zawinąć brzegi.

4

Ciasto posmarować keczupem( można użyć także sosu włoskiego), na pizzy ułożyć dodatki. Na oliwie poddusić cebulę oraz pieczarki.

5

Doprawiając je do smaku solą oraz pieprzem. Pizzę piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły