Domowa pizza wiejska
m7
Moja rodzina za nią przepada
1
0 / 0
Moja rodzina za nią przepada
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 mleko uht 3,2%
3 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. cukier
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szt. jaja kurze całe
10 szt. pieczarki
0.50 szt. cebula
5 łyżka woda
3 łyżka keczup
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka olej słonecznikowy
3 dag. drożdże
10 dag. wędlina
10 dag. ser żółty
Przygotowanie
W letnim mleku wymieszanym z wodą rozprowadzić drożdże, dodać łyżkę mąki i cukier. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać do niej wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, jajko, wyrobić ciasto dodając olej. Podczas wyrabiania w miarę potrzeby dodać mąkę.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość należy uformować z niego placek, delikatnie zawinąć brzegi.
Ciasto posmarować keczupem( można użyć także sosu włoskiego), na pizzy ułożyć dodatki. Na oliwie poddusić cebulę oraz pieczarki.
Doprawiając je do smaku solą oraz pieprzem. Pizzę piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.