Domowa pizza wiejska

Lubella

Szukasz pomysłu na prostą, konkretną pizzę, która posmakuje całej rodzinie? Domowa pizza wiejska to strzał w dziesiątkę! To przepis inspirowany polskimi smakami – z boczkiem, kiełbasą, cebulą, pieczarkami i serem, czyli wszystkim, co swojskie i sycące. Idealna na weekendowy obiad, wieczór filmowy albo spotkanie ze znajomymi. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1211
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
136
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Szukasz pomysłu na prostą, konkretną pizzę, która posmakuje całej rodzinie? Domowa pizza wiejska to strzał w dziesiątkę! To przepis inspirowany polskimi smakami – z boczkiem, kiełbasą, cebulą, pieczarkami i serem, czyli wszystkim, co swojskie i sycące. Idealna na weekendowy obiad, wieczór filmowy albo spotkanie ze znajomymi. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub ketchupem.
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
300 ml woda letnia
20 g drożdże świeże
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. sól
300 g pieczarki
20 g masło
250 g mozzarella wiórki
1 szt. cebula czerwona
400 g pasata pomidorowa
100 g plastry boczku
150 g kiełbasa wiejska
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie.
Dodaj mąkę, sól, oliwę i zagnieć elastyczne ciasto (ok. 10 min).
Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 h.
Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół).
Rozciągnij ciasto i uformuj rant na dużej blasze wyłożonej papierem.
Podpiecz spód ok. 8 minut, aby się lekko zarumienił.
Pokrój pieczarki w „ząbki”, smaż na maśle na złoto, dopraw solą i pieprzem.
Na podpieczony spód rozsmaruj pulpę pomidorową wymieszaną z solą, posyp równomiernie serem mozarella.
Ułóż na wierzchu cebulę czerwoną pokrojoną w krążki, plastry boczku, plastry kiełbasy i podsmażone pieczarki.
Piecz 10–12 minut w 220°C, aż ser się roztopi i całość będzie rumiana.
Pokrój pizzę na prostokątne kawałki.
Podawaj na gorąco z ketchupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1211
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
136
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.