Domowa pizza wiejska

Lubella
Domowa pizza wiejska

1

0 / 0

Szukasz pomysłu na prostą, konkretną pizzę, która posmakuje całej rodzinie? Domowa pizza wiejska to strzał w dziesiątkę! To przepis inspirowany polskimi smakami – z boczkiem, kiełbasą, cebulą, pieczarkami i serem, czyli wszystkim, co swojskie i sycące. Idealna na weekendowy obiad, wieczór filmowy albo spotkanie ze znajomymi. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub ketchupem.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

300 ml woda letnia

20 g drożdże świeże

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. sól

300 g pieczarki

20 g masło

250 g mozzarella wiórki

1 szt. cebula czerwona

400 g pasata pomidorowa

100 g plastry boczku

150 g kiełbasa wiejska

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie.

2

Dodaj mąkę, sól, oliwę i zagnieć elastyczne ciasto (ok. 10 min).

3

Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 h.

4

Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół).

5

Rozciągnij ciasto i uformuj rant na dużej blasze wyłożonej papierem.

6

Podpiecz spód ok. 8 minut, aby się lekko zarumienił.

7

Pokrój pieczarki w „ząbki”, smaż na maśle na złoto, dopraw solą i pieprzem.

8

Na podpieczony spód rozsmaruj pulpę pomidorową wymieszaną z solą, posyp równomiernie serem mozarella.

9

Ułóż na wierzchu cebulę czerwoną pokrojoną w krążki, plastry boczku, plastry kiełbasy i podsmażone pieczarki.

10

Piecz 10–12 minut w 220°C, aż ser się roztopi i całość będzie rumiana.

11

Pokrój pizzę na prostokątne kawałki.

12

Podawaj na gorąco z ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1211

kcal

Białka

47

gram

Węglowodany

136

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły