Domowa pizza na grubym spodzie.

m7
Domowa pizza na grubym spodzie.

1

0 / 0

Doskonała zakąska.

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szczyp. oregano

1 szczyp. czosnek

1 szczyp. bazylia

0.50 l mleko

1 szt. pomidory krojone łowicz

1 szt. kostka rosołowa

1 szt. cebula

1 łyżka cukier

1 łyżka sól

8 łyżka oliwa

1 łyżka masło

10 dag. drożdże

30 dag. ser żółty

30 dag. szynka

30 dag. pieczarki

Przygotowanie


1

Do miski wlewamy ciepłe mleko.

2

Wsypujemy cukier i dodajemy drożdże.

3

Wszystko mieszamy.

4

Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

5

Następnie dodajemy do smaku sól i przyprawy.

6

Dodajemy oliwę i mąkę.Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.

7

Odstawiamy masę na 30 minut do wyrośnięcia.

8

Przygotowujemy sos:

9

Do garnka wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy 1 kostkę rosołową.

10

Gotujemy.

11

Doprawiamy do smaku przyprawami.

12

Sosem smarujemy wierzch ciasta wyłożonego na blasze.

13

Na sos układamy podsmażone pieczarki i kiełbasę z pokrojoną cebulką.

14

Zapiekamy ok 25 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

635

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

79

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły