DOMOWA PIZZA
kontakt_5
Mamy dla Ciebie prosty przepis, który sprawi, że staniesz się prawdziwym Pizza-Masterem w domowym zaciszu! Nikt nie oprze się Twojej propozycji z salami, ziołami i rewelacyjnym - ciągnącym się serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
382
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Mamy dla Ciebie prosty przepis, który sprawi, że staniesz się prawdziwym Pizza-Masterem w domowym zaciszu! Nikt nie oprze się Twojej propozycji z salami, ziołami i rewelacyjnym - ciągnącym się serem.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g mąka typu 00
4 g suszone drożdże
0.50 łyżecz. sól
160 ciepła woda
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka oliwa z oliwek
150 passata włocławek
2 łyżka świeża bazylia
2 szczyp. sól, pieprz
120 g mozzarella
30 g pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy sos.
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy go krótko na łyżce oliwy, po czym dodajemy passatę pomidorową i dusimy, aż całość zgęstnieje.
Dodajemy bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem, a na wierzchu układamy mozzarellę pokrojoną w plastry i pomidorki przekrojone na pół.
Pieczemy około 12 minut w 220 stopniach.
Upieczoną dekorujemy świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
382
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.