Domowa pizza
kontakt_2
Ten przepis sprawi, że staniesz się prawdziwym Pizza-Masterem w domowym zaciszu! Tej pizzy salami, ziołami i ciągnącym serem nikt się nie oprze!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1024
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
149
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Ten przepis sprawi, że staniesz się prawdziwym Pizza-Masterem w domowym zaciszu! Tej pizzy salami, ziołami i ciągnącym serem nikt się nie oprze!
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g mąka do pizzy typ 00
4 g drożdże suszone
0.50 łyżecz. sól
160 ciepła woda
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. cebula
150 passata pomidorowa łowicz
2 łyżka świeża bazylia
2 łyżka posiekana natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
100 g mozarella tarta
30 g salami
1 opak. kotlin ketchup pikantny
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy, po czym dodajemy passatę pomidorową i dusimy, aż całość zgęstnieje.
Dodajemy posiekaną natkę oraz bazylię i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto rozciągamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem, posypujemy tartą mozzarellą, a na wierzchu układamy salami i pokrojone oliwki. Pieczemy około 12 minut w 220 stopniach.
Upieczoną dekorujemy świeżą bazylią i podajemy z ketchupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1024
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
149
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.