Domowa pizza

kontakt_2
Domowa pizza

0

4.5 / 2

Ten przepis sprawi, że staniesz się prawdziwym Pizza-Masterem w domowym zaciszu! Tej pizzy salami, ziołami i ciągnącym serem nikt się nie oprze!

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g mąka do pizzy typ 00

4 g drożdże suszone

0.50 łyżecz. sól

160 ciepła woda

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. cebula

150 passata pomidorowa łowicz

2 łyżka świeża bazylia

2 łyżka posiekana natka pietruszki

1 szczyp. sól, pieprz

100 g mozarella tarta

30 g salami

1 opak. kotlin ketchup pikantny

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

2

W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy, po czym dodajemy passatę pomidorową i dusimy, aż całość zgęstnieje.

3

Dodajemy posiekaną natkę oraz bazylię i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

4

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto rozciągamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Smarujemy sosem, posypujemy tartą mozzarellą, a na wierzchu układamy salami i pokrojone oliwki. Pieczemy około 12 minut w 220 stopniach.

6

Upieczoną dekorujemy świeżą bazylią i podajemy z ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1024

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

149

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły