1

Składniki

2 Dekagramy
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
0.5 Łyżeczki
cukier
1 Łyżeczka
sól
1 Łyżeczka
oregano
1 Szklanka
ciepła woda
3 Łyżki
mleko
2 Łyżki
olej
3 Łyżki
3 Łyżki
oliwa z oliwek
2 Dekagramy
drożdże
20 Dekagramów
Ser żółty w kawałku
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miski wsypujemy dwie szklanki mąki, na środku robimy wgłębienie do którego rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz ciepłe mleko. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia zaczynu.
  2. Po 20 minutach dolewamy ciepłej wody, dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, możemy lekko podsypać mąką lub dodać więcej/mniej wody w razie potrzeby.
  3. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
  4. Ciasto podsypane mąką wałkujemy najcieniej się da na około 5mm, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z oliwą, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz oregano smarujemy ciasto.
  6. Cebulę podsmażamy na oliwie, kładziemy na pizzę razem z resztę ulubionych składników.
  7. Pizzę pieczemy w temp 200 stopni przez 20-25 minut 10 minut przed wyjęciem posypujemy serem żółtym.

Opis

Domowa pizza na cienki cieście, wybór składników należy do Was!

Podobne przepisy

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Imprezowe dipy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Imprezowe dipy

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Bigos

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos

Bigos kaszubski

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos kaszubski

Puree z ciecierzycy

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Puree z ciecierzycy

Pierniczki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierniczki

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!