Domowa pizza
bartek
1
4.2 / 6
Domowa pizza na cienki cieście, wybór składników należy do Was!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. gałka muszkatołowa
0.50 łyżeczka cukier
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka oregano
1 szkl. ciepła woda
3 łyżka mleko
2 łyżka olej
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 łyżka oliwa z oliwek
2 dek. mąka lubella
2 dek. drożdże
20 dek. ser żółty w kawałku
Przygotowanie
Do miski wsypujemy dwie szklanki mąki, na środku robimy wgłębienie do którego rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz ciepłe mleko. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia zaczynu.
Po 20 minutach dolewamy ciepłej wody, dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, możemy lekko podsypać mąką lub dodać więcej/mniej wody w razie potrzeby.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Ciasto podsypane mąką wałkujemy najcieniej się da na około 5mm, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z oliwą, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz oregano smarujemy ciasto.
Cebulę podsmażamy na oliwie, kładziemy na pizzę razem z resztę ulubionych składników.
Pizzę pieczemy w temp 200 stopni przez 20-25 minut 10 minut przed wyjęciem posypujemy serem żółtym.