Domowa pizza

bartek
Domowa pizza

1

4.2 / 6

Domowa pizza na cienki cieście, wybór składników należy do Was!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. gałka muszkatołowa

0.50 łyżecz. cukier

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. oregano

1 szkl. ciepła woda

3 łyżka mleko

2 łyżka olej

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

3 łyżka oliwa z oliwek

2 dag. mąka lubella

2 dag. drożdże

20 dag. ser żółty w kawałku

Przygotowanie


1

Do miski wsypujemy dwie szklanki mąki, na środku robimy wgłębienie do którego rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz ciepłe mleko. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia zaczynu.

2

Po 20 minutach dolewamy ciepłej wody, dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, możemy lekko podsypać mąką lub dodać więcej/mniej wody w razie potrzeby.

3

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

4

Ciasto podsypane mąką wałkujemy najcieniej się da na około 5mm, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z oliwą, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz oregano smarujemy ciasto.

6

Cebulę podsmażamy na oliwie, kładziemy na pizzę razem z resztę ulubionych składników.

7

Pizzę pieczemy w temp 200 stopni przez 20-25 minut 10 minut przed wyjęciem posypujemy serem żółtym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

364

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły