Domowa ogórkowa
m7
1
0 / 0
Przepis na zupę ogórkową mojej babci Helenki. Smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ogórki kiszone
1 szcz. koperek
1 szcz. wegeta
1 szcz. pieprz
200 g boczek wędzony lub surowy
3 szt. marchewk
4 szt. ziemniaki
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 szt. śmietana slodka
Przygotowanie
Boczek, ziele angielskie i liść laurowy włożyć do garnka i zalać wodą, gotować. Do gotującego się boczku dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew oraz potarte na dużych oczkach ogórki kiszone. Wszystko gotować na średnim ogniu aż będzie miękkie. Gdy już jest wszystko miękkie dodać trochę mąki rozmieszanej z wodą dla zagęszczenia zupy.
Boczek wyjąć, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy. Na sam koniec doprawić zupę pieprzem i wegetą oraz do smaku dodać słodką śmietankę.
Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem.