Domowa ogórkowa

m7
Domowa ogórkowa

1

0 / 0

Przepis na zupę ogórkową mojej babci Helenki. Smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg ogórki kiszone

1 szcz. koperek

1 szcz. wegeta

1 szcz. pieprz

200 g boczek wędzony lub surowy

3 szt. marchewk

4 szt. ziemniaki

1 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 szt. śmietana slodka

Przygotowanie


1

Boczek, ziele angielskie i liść laurowy włożyć do garnka i zalać wodą, gotować. Do gotującego się boczku dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew oraz potarte na dużych oczkach ogórki kiszone. Wszystko gotować na średnim ogniu aż będzie miękkie. Gdy już jest wszystko miękkie dodać trochę mąki rozmieszanej z wodą dla zagęszczenia zupy.

2

Boczek wyjąć, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy. Na sam koniec doprawić zupę pieprzem i wegetą oraz do smaku dodać słodką śmietankę.

3

Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły