Domowa nalewka czekoladowa
decomorreno
Zainspiruj się naszą propozycją na płynną czekoladę pod napięciem, czyli nalewkę dedykowaną wszystkim dorosłym fanom kakao! Ta aromatyczna, gęsta i przyjemnie kremowa słodycz jest dosłownie wyśmienita, a o jej przewadze nad alkoholami domowej roboty z owoców przesądza fakt, że na jej skosztowanie wcale nie musisz długo czekać! Likier świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów, a przelany do ozdobnych buteleczek stanie się oryginalną propozycją na słodki prezent. Nalewka przyjemnie rozgrzewa dlatego jest doskonała zwłaszcza chłodną jesienno - zimową porą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
103
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Zainspiruj się naszą propozycją na płynną czekoladę pod napięciem, czyli nalewkę dedykowaną wszystkim dorosłym fanom kakao! Ta aromatyczna, gęsta i przyjemnie kremowa słodycz jest dosłownie wyśmienita, a o jej przewadze nad alkoholami domowej roboty z owoców przesądza fakt, że na jej skosztowanie wcale nie musisz długo czekać! Likier świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów, a przelany do ozdobnych buteleczek stanie się oryginalną propozycją na słodki prezent. Nalewka przyjemnie rozgrzewa dlatego jest doskonała zwłaszcza chłodną jesienno - zimową porą.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
250 spirytus
250 wódka
40 g kawa w ziarnach
0.50 szt. laska wanilii
100 g kakao decomorreno
350 g cukier
500 mleko z nerkowców
Przygotowanie
Przekrój laskę wanilii na pół. Do dużego wyparzonego słoja wsyp ziarna kawy oraz laskę wanilii. Zalej wódką oraz spirytusem. Przykryj szczelnie i odstaw na kilka dni (minimum 3-4), w ciemne miejsce, mieszając codziennie.
Po tym czasie odcedź nastaw. Do słoja wysyp kakao i zalej mlekiem, wymieszaj. Na suchej patelni karmelizuj cukier, pilnuj uważnie, aby go nie spalić, w trakcie karmelizacji ruszaj patelnią.
Przelej ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy wystygnie pokrusz na mniejsze kawałki, wsyp do słoja z kakao i zalej alkoholem.
Zamknij szczelnie i odstaw na kolejne 2-3 dni. Mieszaj co jakiś czas, żeby karmel się rozpuścił. Po tym czasie przelej do butelek i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Po przygotowaniu otrzymasz 1 l nalewki. Smacznego!
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
103
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.