Domowa nalewka czekoladowa

decomorreno
Domowa nalewka czekoladowa

0

5 / 2

Zainspiruj się naszą propozycją na płynną czekoladę pod napięciem, czyli nalewkę dedykowaną wszystkim dorosłym fanom kakao! Ta aromatyczna, gęsta i przyjemnie kremowa słodycz jest dosłownie wyśmienita, a o jej przewadze nad alkoholami domowej roboty z owoców przesądza fakt, że na jej skosztowanie wcale nie musisz długo czekać! Likier świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów, a przelany do ozdobnych buteleczek stanie się oryginalną propozycją na słodki prezent. Nalewka przyjemnie rozgrzewa dlatego jest doskonała zwłaszcza chłodną jesienno - zimową porą.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

250 spirytus

250 wódka

40 g kawa w ziarnach

0.50 szt. laska wanilii

100 g kakao decomorreno

350 g cukier

500 mleko z nerkowców

Przygotowanie


1

Przekrój laskę wanilii na pół. Do dużego wyparzonego słoja wsyp ziarna kawy oraz laskę wanilii. Zalej wódką oraz spirytusem. Przykryj szczelnie i odstaw na kilka dni (minimum 3-4), w ciemne miejsce, mieszając codziennie.

2

Po tym czasie odcedź nastaw. Do słoja wysyp kakao i zalej mlekiem, wymieszaj. Na suchej patelni karmelizuj cukier, pilnuj uważnie, aby go nie spalić, w trakcie karmelizacji ruszaj patelnią.

3

Przelej ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy wystygnie pokrusz na mniejsze kawałki, wsyp do słoja z kakao i zalej alkoholem.

4

Zamknij szczelnie i odstaw na kolejne 2-3 dni. Mieszaj co jakiś czas, żeby karmel się rozpuścił. Po tym czasie przelej do butelek i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Po przygotowaniu otrzymasz 1 l nalewki. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły