Domowa mielonka

m7
Domowa mielonka

0

0 / 0

Pyszna domowa mielonka. Coś odmiennego, gdy mamy juŻ dośĆ sklepowych wĘdlin.

5

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

5 kg mięso mielone wieprzowe

0.50 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka pieprz

1.50 l woda

1 szt. czosnek

Przygotowanie


1

mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i wlewamy ok. 1.5 litra zimnej wody.

2

wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka.

3

wszystkie składniki dokładnie mieszamy, układamy do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku).

4

pasteryzujemy ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie.

5

jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły