Domowa mielonka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Domowa mielonka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976550388.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna domowa mielonka. Coś odmiennego, gdy mamy juŻ dośĆ sklepowych wĘdlin.
0
0 / 0
Pyszna domowa mielonka. Coś odmiennego, gdy mamy juŻ dośĆ sklepowych wĘdlin.
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
5 kg mięso mielone wieprzowe
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
1.50 l woda
1 szt. czosnek
Przygotowanie
mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i wlewamy ok. 1.5 litra zimnej wody.
wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka.
wszystkie składniki dokładnie mieszamy, układamy do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku).
pasteryzujemy ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie.
jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.