Domowa galaretka cytrynowa

m7
Domowa galaretka cytrynowa

Średnia 5 / 2

Oceń!

Domowa galaretka cytrynowa to pyszny sposób na szybkie orzeźwienie! Warto mieć w lodówce w upalne dni!

3

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

20 g żelatyna

200 g cukier

13 szt. cytryna

Przygotowanie


Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Z 4 cytryn cienko obrać skórkę i pokroić w paseczki.

Z 12 cytryn wycisnąć sok, dodać cukier i podgrzewać stale mieszając do rozpuszczenia cukru.

Do gorącego syropu dodać żelatynę i rozpuścić ją stale mieszając.

Jedna cytrynę pokroić w cienkie plastry.

Galaretkę wlać do pucharku (do polowy), włożyć plasterek cytryny i dolać drugą połowę galaretki.

Chłodzić ok 4 godz.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

372

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły