Domowa fasolka po bretońsku

m7
Domowa fasolka po bretońsku

2

4.2 / 13

Domowa fasolka po bretońsku to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest wyjątkowo smaczne, sycące i aromatyczne. To świetny pomysł na obiad jednogarnkowy, szczególnie gdy nie chcemy spędzać dużo czasu w kuchni. Połączenie białej fasoli, boczku, kiełbasy śląskiej i aromatycznych dodatków z pewnością przypadnie do gustu mięsożercom, jak i fanom klasycznych smaków. Domowa fasolka po bretońsku doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z chrupiącą kromką chleba lub ziemniakami. Smacznego!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. majeranek

500 g fasola biała sucha

150 g boczek wędzony

1 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

4 szt. kiełbasa śląska

2 szt. czosnek

1 szt. cebula

1 szt. przyprawa do fasoli po bretońsku

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Fasolę moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Namoczoną fasolę gotujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim aż zmięknie. Gdy woda się wygotuje wlewamy tylko wodę gorącą przegotowaną.

2

Na patelni smażymy boczek z cebulą pokrojone w kostkę, nastepnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki.

3

Do ugotowanej fasoli ( fasoli nie odcedzamy z wody) dodajemy cebulę, boczek, kiełbasę i drobno pokrojony czosnek.

4

Całość doprawiamy przyprawami, koncentratem pomidorowym i majerankiem. Gdy fasolka będzie za rzadka można ją zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły