Inspiracja Adobe Stock
1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
majeranek
500 Gramów
Fasola biała sucha
150 Gramów
boczek wędzony
1 Sztuka
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
4 Sztuki
Kiełbasa śląska
2 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
Przyprawa do fasoli po bretońsku
3 Łyżki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Fasolę moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Namoczoną fasolę gotujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim aż zmięknie. Gdy woda się wygotuje wlewamy tylko wodę gorącą przegotowaną.
  2. Na patelni smażymy boczek z cebulą pokrojone w kostkę, nastepnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki.
  3. Do ugotowanej fasoli ( fasoli nie odcedzamy z wody) dodajemy cebulę, boczek, kiełbasę i drobno pokrojony czosnek.
  4. Całość doprawiamy przyprawami, koncentratem pomidorowym i majerankiem. Gdy fasolka będzie za rzadka można ją zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.

Opis

Badzo łatwy i smaczny przepis na fasolkę po bretońsku polecam. Do gotującej się fasoli nie dodawać soli bo będzie twarda.

Podobne przepisy

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Bigos

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Bigos z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Bigos z grzybami

Nadziewane kiełbaski z grilla

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Nadziewane kiełbaski z grilla

Żeberka wieprzowe po węgiersku

Przepis
Średni Do 40 min
Żeberka wieprzowe po węgiersku

Bigos kresowy

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos kresowy

Indycze golonki duszone z cebulą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!