Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
majeranek
500 Gramów
Fasola biała sucha
150 Gramów
boczek wędzony
1 Sztuka
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
4 Sztuki
Kiełbasa śląska
2 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
Przyprawa do fasoli po bretońsku
3 Łyżki
koncentrat pomidorowy 30%
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Fasolę moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Namoczoną fasolę gotujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim aż zmięknie. Gdy woda się wygotuje wlewamy tylko wodę gorącą przegotowaną.
  2. Na patelni smażymy boczek z cebulą pokrojone w kostkę, nastepnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki.
  3. Do ugotowanej fasoli ( fasoli nie odcedzamy z wody) dodajemy cebulę, boczek, kiełbasę i drobno pokrojony czosnek.
  4. Całość doprawiamy przyprawami, koncentratem pomidorowym i majerankiem. Gdy fasolka będzie za rzadka można ją zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.

Opis

Badzo łatwy i smaczny przepis na fasolkę po bretońsku polecam. Do gotującej się fasoli nie dodawać soli bo będzie twarda.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!