Domowa fasolka po bretońsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Domowa fasolka po bretońsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1707295662558.jpeg&w=3840&q=75)
Domowa fasolka po bretońsku to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest wyjątkowo smaczne, sycące i aromatyczne. To świetny pomysł na obiad jednogarnkowy, szczególnie gdy nie chcemy spędzać dużo czasu w kuchni. Połączenie białej fasoli, boczku, kiełbasy śląskiej i aromatycznych dodatków z pewnością przypadnie do gustu mięsożercom, jak i fanom klasycznych smaków. Domowa fasolka po bretońsku doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z chrupiącą kromką chleba lub ziemniakami. Smacznego!
2
4.2 / 13
Domowa fasolka po bretońsku to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest wyjątkowo smaczne, sycące i aromatyczne. To świetny pomysł na obiad jednogarnkowy, szczególnie gdy nie chcemy spędzać dużo czasu w kuchni. Połączenie białej fasoli, boczku, kiełbasy śląskiej i aromatycznych dodatków z pewnością przypadnie do gustu mięsożercom, jak i fanom klasycznych smaków. Domowa fasolka po bretońsku doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z chrupiącą kromką chleba lub ziemniakami. Smacznego!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. majeranek
500 g fasola biała sucha
150 g boczek wędzony
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
4 szt. kiełbasa śląska
2 szt. czosnek
1 szt. cebula
1 szt. przyprawa do fasoli po bretońsku
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Fasolę moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Namoczoną fasolę gotujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim aż zmięknie. Gdy woda się wygotuje wlewamy tylko wodę gorącą przegotowaną.
Na patelni smażymy boczek z cebulą pokrojone w kostkę, nastepnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki.
Do ugotowanej fasoli ( fasoli nie odcedzamy z wody) dodajemy cebulę, boczek, kiełbasę i drobno pokrojony czosnek.
Całość doprawiamy przyprawami, koncentratem pomidorowym i majerankiem. Gdy fasolka będzie za rzadka można ją zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.