Domowa Drożdżówka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Domowa Drożdżówka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976184557.jpeg&w=3840&q=75)
smaczna,łatwa,szybka zawsze się udaje
0
3.2 / 80
smaczna,łatwa,szybka zawsze się udaje
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa lubella
0.50 l mleko
1 g sól
3 szt. jaja kurze całe
10 dag. drożdże
12.50 dag. margaryna
0.75 szkl. cukier
1 opak. napój tymbark jabłko gruszka
Przygotowanie
Margarynę,cukier,mleko rozgrzać aż margaryna się rozpuści,ostudzić.
Drożdże z cukrem rozpuścić w odrobinie mleka.
Wszystko wlać do mąki,dodać jedno całe jajo , dwa żółtka i szczyptę soli, wyrobić.
Przełożyć do blachy(do 2/3 wysokości nie więcej, ciasto rośnie jak szalone) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i posypanej bułką tartą.
Piec w 160 st. aż się zrumieni (około 50 minut)
Można położyć owoce(nie zbyt soczyste) posypać kruszonką
Kruszonka:
1 szkl mąki, 10 dag masła(margaryny), 3 łyżki cukru wyrobić na kruszonkę.