Domowa czekolada mleczna z pistacjami

decomorreno
Domowa czekolada mleczna z pistacjami

0

0 / 0

Prosta domowa czekolada, którą możesz zrobić jak tylko będziesz mieć na nią ochotę - bez niezdrowych ulepszaczy, ze sprawdzonych składników i z ulubionymi dodatkami! Idealnie sprawdzi się jako smakowita przekąska, do dekoracji deserów czy jako polewa na ciasto bądź babkę. Jeśli chcesz użyć czekolady do dekoracji deserów bądź do polewy, możesz ją zrobić bez dodatków.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

30 g kakao decomorreno

100 g masło kakaowe

100 g cukier puder

40 g mleko w proszku

1 szcz. sól

30 g pistacje

Przygotowanie


1

W kąpieli wodnej rozpuść masło kakaowe. Do większego garnka wlej wodę i zagotuj, nad garnkiem włóż mniejszy z masłem i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli nie masz dostępnego masła kakaowego możesz użyć oleju kokosowego w takiej samej proporcji.

2

Cukier, kakao oraz mleko przesiej przez sitko. Dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładne wymieszaj.

3

Przelej do foremek na czekoladę, jeśli ich nie posiadasz możesz użyć formy keksowej wyłożonej folią spożywczą.

4

Wierzch posyp posiekanymi pistacjami lub orzechami. Wstaw do lodówki, aż czekolada stężeje na ok. 2h.

5

Jeśli chcesz użyć czekolady do tarcia na tarce, przed użyciem włóż na pól godziny do zamrażarki- dzięki temu, wiórki będą większe i kształtne.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły