Domowa chałwa
EkspertOdKuchni
Domowa chałwa to doskonały wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie tradycyjne, naturalne smaki. Jest idealnym deserem dla osób lubiących intensywne, sezamowe nuty i słodycze o bogatej, kremowej konsystencji. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia, a także jako deser po obiedzie czy kolacji. Chałwa pasuje do filiżanki aromatycznej kawy, herbaty lub jako dodatek do innych deserów, np. lodów czy wypieków.
0
0 / 0
Domowa chałwa to doskonały wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie tradycyjne, naturalne smaki. Jest idealnym deserem dla osób lubiących intensywne, sezamowe nuty i słodycze o bogatej, kremowej konsystencji. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia, a także jako deser po obiedzie czy kolacji. Chałwa pasuje do filiżanki aromatycznej kawy, herbaty lub jako dodatek do innych deserów, np. lodów czy wypieków.
5
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g ziarna sezamu
100 g cukier puder
50 g mleko w proszku
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
2 łyżka olej kokosowy
Przygotowanie
Upraż ziarna sezamu na suchej patelni przez około 5 minut, aż zaczną delikatnie zmieniać kolor i pachnieć. Uważaj, aby ich nie przypalić.
Przełóż uprażony sezam do blendera i miel na gładką masę. Może to zająć kilka minut. W międzyczasie przemieszaj masę łyżką.
Dodaj do sezamu cukier puder, mleko w proszku oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj, aż do połączenia się składników.
Stopniowo dodawaj olej kokosowy i kontynuuj miksowanie, aż mieszanka zacznie nabierać jednolitej, lepkiej konsystencji.
Przełóż masę do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i delikatnie dociśnij.
Włóż foremkę do lodówki na minimum 2 godziny, aby chałwa zesztywniała.
Po schłodzeniu wyjmij chałwę z foremki i pokrój na kawałki.