Domek z piernika marzenie
gosia198824
Przepis na domek z piernika. Idealny na święta!
0
0 / 0
Przepis na domek z piernika. Idealny na święta!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1.20 kg mąka pszenna tortowa lubella
150 g masło
125 g cukier
125 g miód płynny
3 łyżeczka przyprawa do piernika
3 łyżeczka cynamon
5 łyżeczka kakao decomorreno
2 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżeczka soda oczyszczona
5 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka śmietana kremówka
Przygotowanie
Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao DecoMorreno umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu. Trzeba pamiętać aby ciągle mieszać, aż składniki się rozpuszczą. Potem odstawić do wystygnięcia.
Sodę oczyszczoną rozpuścić w łyżce zimnej wody i wmieszać do wystudzonej masy miodowej. Kolejno dodać żółtka i dobrze wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy miodowej. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać kilka łyżek śmietany kremówki. Uformować gruby wałek, owinąć folią i schłodzić dobrze w lodówce.
Część ciasta rozwałkować na grubość ok. 7 mm na posypanym mąką blacie i wyciąć podstawę, która powinna być grubsza od reszty ścianek chatki. Kolejną część ciasta rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć pozostałe elementy chatki.
Przy przekładaniu wyciętych elementów chatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, by ciasto się nie odkształciło. Jeżeli ciasto będzie dobrze schłodzone, nie powinno być z tym problemów. Otwory na okna wypełnić pokruszonymi landrynkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 minut. Mniejsze elementy piec osobno i krócej. 7 minut wystarczy. Wystudzić, a następnie polukrować i ozdobić według uznania.