Doładowane frytki z sosem serowym i boczkiem

Kotlin
Doładowane frytki z sosem serowym i boczkiem

0

0 / 0

Doładowane frytki z sosem serowym i boczkiem to idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi lub leniwy weekend. Są kremowe, sycące i pełne aromatu. Chrupiące frytki w połączeniu z aksamitnym sosem serowym, kawałkami boczku i cebuli dymki to doskonała propozycja dla wszystkich fanów wyrazistych smaków i domowych fast foodów. Życzymy smacznego!

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g frytki

150 g plastry boczku

150 g ser cheddar starty

0.50 szkl. mleko

1 łyżka masło

1 łyżka mąka

1 szt. cebula dymka

1 szczyp. sól do smaku

1 szt. ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

Przygotowanie


1

Usmaż lub upiecz frytki w piekarniku według instrukcji na opakowaniu, aż będą złociste i chrupiące.

2

Na patelni podsmaż plastry boczku, aż staną się chrupiące. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie pokrój boczek na małe kawałki.

3

W rondelku rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa (zasmażka). Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj starty cheddar i mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści i powstanie gładki sos. Dopraw solą do smaku.

4

Na dużym talerzu lub półmisku ułóż frytki, polej je sosem serowym, a na wierzchu posyp kawałkami chrupiącego boczku.

5

Całość posyp posiekaną cebulą dymką.

6

Podawaj natychmiast, aby frytki były ciepłe i chrupiące.

7

Frytki najlepiej smakują z ketchupem Kotlin.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły