Dip z konfitowanego czosnku i kremowego serka

EkspertOdKuchni

Kremowy, aromatyczny i niesamowicie uzależniający – ten dip z konfitowanego czosnku i serka śmietankowego to hit każdej imprezy! Konfitowany czosnek, czyli powoli duszony w oliwie, traci swoją ostrość i zyskuje cudownie słodki, głęboki smak, który w połączeniu z delikatnym serkiem tworzy idealnie gładką pastę do warzyw, pieczywa czy grzanek. Sprawdzi się na domówkach, wieczorze z winem, ale też jako dodatek do deski serów. Pokochają go zarówno miłośnicy czosnku, jak i ci, którzy zwykle się go obawiają – ten dip łamie wszystkie uprzedzenia!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kremowy, aromatyczny i niesamowicie uzależniający – ten dip z konfitowanego czosnku i serka śmietankowego to hit każdej imprezy! Konfitowany czosnek, czyli powoli duszony w oliwie, traci swoją ostrość i zyskuje cudownie słodki, głęboki smak, który w połączeniu z delikatnym serkiem tworzy idealnie gładką pastę do warzyw, pieczywa czy grzanek. Sprawdzi się na domówkach, wieczorze z winem, ale też jako dodatek do deski serów. Pokochają go zarówno miłośnicy czosnku, jak i ci, którzy zwykle się go obawiają – ten dip łamie wszystkie uprzedzenia!
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
3 szt. główka czosnku
60 g sezam
100 ml oliwa z oliwek
400 g serek śmietankowy
2 łyżka posiekana natka pietruszki
1 łyżecz. płatki chili
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Obrać ząbki czosnku, starając się nie uszkodzić ich struktury – mają pozostać w całości.
Do rondla wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek i sezam.
Podgrzewać na małym ogniu, tak aby oliwa delikatnie „mrugała” (nie gotować na pełnej mocy). Konfitować około 15–20 minut, aż czosnek stanie się miękki, lekko złocisty i aromatyczny, a sezam zacznie pachnieć. W trakcie mieszać, żeby czosnek nie przywarł.
Odsączyć czosnek wraz z sezamem. Przełożyć na talerz z serkiem śmietankowym.
Za pomocą widelca rozgnieść czosnek i wymieszać razem z serkiem.
Dodać posiekaną pietruszkę, płatki chili, sól i pieprz. Wymieszać całość, dopasowując przyprawy do smaku.
Rozsmarować dip na talerzu, polać oliwą z oliwek i posypać dodatkowo płatkami chilli i natką pietruszki do dekoracji.
Dip świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, pieczywa lub krakersów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.