Dip czosnkowy na bazie ketchupu

kontakt_2
Dip czosnkowy na bazie ketchupu

0

4 / 2

Dip czosnkowy – klasyka gatunku – może być podany na zupełnie nowy sposób. Do standardowej mieszanki dodajemy kilka łyżek ketchupu, dzięki czemu uzyskujemy nieoczekiwany efekt smakowy. Sos doskonale nadaje się do chipsów, nachosów i innych przekąsek.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. jogurt naturalny

4 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. ostra papryka

1 szczyp. sól, pieprz

0.30 łodyga świeży koperek

2 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

2 łyżka majonez

Przygotowanie


1

Do miski z jogurtem dodajemy 2 łyżki ketchupu oraz 2 łyżki majonezu. Mieszamy składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

Siekamy koperek, przeciskamy przez praskę czosnek oraz dodajemy przyprawy. Całość mieszamy.

3

Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

120

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły