Dip cebulowo-serowy
EkspertOdKuchni
Dip cebulowo-serowy to idealny wybór zarówno miłośników sera, jak i wielbicieli wyrazistych smaków. Połączenie karmelizowanej cebulki z roztopionym serem doskonale sprawdzi się jako dodatek do nachosów, warzyw lub świeżego pieczywa. To świetny wybór na różnego rodzaju przyjęcia, spotkania ze znajomymi, imprezy lub wieczory filmowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
398
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Dip cebulowo-serowy to idealny wybór zarówno miłośników sera, jak i wielbicieli wyrazistych smaków. Połączenie karmelizowanej cebulki z roztopionym serem doskonale sprawdzi się jako dodatek do nachosów, warzyw lub świeżego pieczywa. To świetny wybór na różnego rodzaju przyjęcia, spotkania ze znajomymi, imprezy lub wieczory filmowe.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g serek philadelphia śmietankowy
150 g ser cheddar starty
2 szt. cebula biała
1 łyżka masło
100 ml śmietanka 30%
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. cukier
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Obierz cebule i pokrój je w cienkie półplasterki. W rondelku lub na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez około 10 minut, aż stanie się miękka i złocista. Następnie dodaj cukier i kontynuuj smażenie, mieszając, aż cebula lekko się skarmelizuje – potrwa to kolejne 5 minut.
W dużej misce wymieszaj serek kremowy ze śmietanką, aż powstanie gładka masa. Dodaj starty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skarmelizowaną cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przełóż przygotowaną mieszankę do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 10 minut, aż ser się roztopi, a wierzch delikatnie zarumieni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
398
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.