Dip cebulowo-serowy
EkspertOdKuchni
Dip cebulowo-serowy to idealny wybór zarówno miłośników sera, jak i wielbicieli wyrazistych smaków. Połączenie karmelizowanej cebulki z roztopionym serem doskonale sprawdzi się jako dodatek do nachosów, warzyw lub świeżego pieczywa. To świetny wybór na różnego rodzaju przyjęcia, spotkania ze znajomymi, imprezy lub wieczory filmowe.
1
0 / 0
Dip cebulowo-serowy to idealny wybór zarówno miłośników sera, jak i wielbicieli wyrazistych smaków. Połączenie karmelizowanej cebulki z roztopionym serem doskonale sprawdzi się jako dodatek do nachosów, warzyw lub świeżego pieczywa. To świetny wybór na różnego rodzaju przyjęcia, spotkania ze znajomymi, imprezy lub wieczory filmowe.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g serek philadelphia śmietankowy
150 g ser cheddar starty
2 szt. cebula biała
1 łyżka masło
100 ml śmietanka 30%
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. cukier
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Obierz cebule i pokrój je w cienkie półplasterki. W rondelku lub na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez około 10 minut, aż stanie się miękka i złocista. Następnie dodaj cukier i kontynuuj smażenie, mieszając, aż cebula lekko się skarmelizuje – potrwa to kolejne 5 minut.
W dużej misce wymieszaj serek kremowy ze śmietanką, aż powstanie gładka masa. Dodaj starty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skarmelizowaną cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przełóż przygotowaną mieszankę do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 10 minut, aż ser się roztopi, a wierzch delikatnie zarumieni.