Dip cebulowo-serowy

EkspertOdKuchni
Dip cebulowo-serowy

1

0 / 0

Dip cebulowo-serowy to idealny wybór zarówno miłośników sera, jak i wielbicieli wyrazistych smaków. Połączenie karmelizowanej cebulki z roztopionym serem doskonale sprawdzi się jako dodatek do nachosów, warzyw lub świeżego pieczywa. To świetny wybór na różnego rodzaju przyjęcia, spotkania ze znajomymi, imprezy lub wieczory filmowe.

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g serek philadelphia śmietankowy

150 g ser cheddar starty

2 szt. cebula biała

1 łyżka masło

100 ml śmietanka 30%

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. cukier

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Obierz cebule i pokrój je w cienkie półplasterki. W rondelku lub na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez około 10 minut, aż stanie się miękka i złocista. Następnie dodaj cukier i kontynuuj smażenie, mieszając, aż cebula lekko się skarmelizuje – potrwa to kolejne 5 minut.

2

W dużej misce wymieszaj serek kremowy ze śmietanką, aż powstanie gładka masa. Dodaj starty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skarmelizowaną cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

3

Przełóż przygotowaną mieszankę do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 10 minut, aż ser się roztopi, a wierzch delikatnie zarumieni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły