Dietetyczny bigos z młodej kapusty

bartek
Dietetyczny bigos z młodej kapusty

1

5 / 2

"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną". (Pan Tadeusz, Adam Mickiewicz) Ugotowałem pierwszy w tym roku wiosenny bigos, który składa się ze świeżych, chrupiących warzyw z dodatkiem kurczaka i koperku. Dietetyczny, ponieważ mięso obsmażyłem tylko na pół łyżki oleju, a młoda kapusta i marchewka już po półgodzinie mogły wylądować na talerzu. Podobno stare gospodynie mówią, że kapusta nie nadaje się do jedzenia dopóki „świniak przez nią nie przeleci” i „wzbogacają” bigos kilogramami ciężkich konserw, smalcu itd. Staropolski bigos, przeładowany mięsiwami, podlewanym winem, przyprawiany grzybami, śliwkami i miodem, duszony przez kilka dni jest przesmaczny, ale też bardzo ciężkostrawny, natomiast bigos z młodej kapusty nie zaszkodzi ludziom na najbardziej restrykcyjnej diecie. Kapusta zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Tajemnica, żeby je zatrzymać tkwi w krótkim czasie przyrządzania potrawy.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szcz. ostra papryka w proszku

1.50 szkl. woda

1 szt. kapusta

1 szt. kostka warzywna

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. sól, pieprz

3 szt. marchew

1 łyżka olej

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

0.50 pęcz. koperek

Przygotowanie


1

Kapustę przekroimy na pół i kroimy w centymetrowe paski.

2

Do dużego garnka wlewamy 1,5 szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołową, a następnie pokrojoną kapustę.

3

Kapustę solimy i gotujemy ok. 25 minut na wolnym ogniu, aż będzie miękka, ale nierozgotowana.

4

W tym czasie kroimy pierś kurczaka w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą, ostrą papryką i smażymy na łyżce oleju.

5

Do kurczaka dorzucamy młodą marchewkę pokrojoną w talarki i dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka – ok. 10 minut.

6

Zesmażonego kurczaka i marchewkę łączymy z kapustą i dodajemy 2-3 łyżki koncentratu rozrobionego w pół kubka wody odlanej z gotującej się kapusty – koncentrat dodajemy w momencie, gdy kapusta jest już miękka – zakwaszenie koncentratem nada bigosowi ładny kolor i zapobiegnie rozgotowaniu się kapusty. Do całego garnka bigosu dosypujemy garść świeżo pokrojonego koperku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły