Dietetyczny bigos z młodej kapusty
bartek
"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną". (Pan Tadeusz, Adam Mickiewicz) Ugotowałem pierwszy w tym roku wiosenny bigos, który składa się ze świeżych, chrupiących warzyw z dodatkiem kurczaka i koperku. Dietetyczny, ponieważ mięso obsmażyłem tylko na pół łyżki oleju, a młoda kapusta i marchewka już po półgodzinie mogły wylądować na talerzu. Podobno stare gospodynie mówią, że kapusta nie nadaje się do jedzenia dopóki „świniak przez nią nie przeleci” i „wzbogacają” bigos kilogramami ciężkich konserw, smalcu itd. Staropolski bigos, przeładowany mięsiwami, podlewanym winem, przyprawiany grzybami, śliwkami i miodem, duszony przez kilka dni jest przesmaczny, ale też bardzo ciężkostrawny, natomiast bigos z młodej kapusty nie zaszkodzi ludziom na najbardziej restrykcyjnej diecie. Kapusta zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Tajemnica, żeby je zatrzymać tkwi w krótkim czasie przyrządzania potrawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
347
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 2
"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną". (Pan Tadeusz, Adam Mickiewicz) Ugotowałem pierwszy w tym roku wiosenny bigos, który składa się ze świeżych, chrupiących warzyw z dodatkiem kurczaka i koperku. Dietetyczny, ponieważ mięso obsmażyłem tylko na pół łyżki oleju, a młoda kapusta i marchewka już po półgodzinie mogły wylądować na talerzu. Podobno stare gospodynie mówią, że kapusta nie nadaje się do jedzenia dopóki „świniak przez nią nie przeleci” i „wzbogacają” bigos kilogramami ciężkich konserw, smalcu itd. Staropolski bigos, przeładowany mięsiwami, podlewanym winem, przyprawiany grzybami, śliwkami i miodem, duszony przez kilka dni jest przesmaczny, ale też bardzo ciężkostrawny, natomiast bigos z młodej kapusty nie zaszkodzi ludziom na najbardziej restrykcyjnej diecie. Kapusta zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Tajemnica, żeby je zatrzymać tkwi w krótkim czasie przyrządzania potrawy.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. ostra papryka w proszku
1.50 szkl. woda
1 szt. kapusta
1 szt. kostka warzywna
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. sól, pieprz
3 szt. marchew
1 łyżka olej
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
0.50 pęcz. koperek
Przygotowanie
Kapustę przekroimy na pół i kroimy w centymetrowe paski.
Do dużego garnka wlewamy 1,5 szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołową, a następnie pokrojoną kapustę.
Kapustę solimy i gotujemy ok. 25 minut na wolnym ogniu, aż będzie miękka, ale nierozgotowana.
W tym czasie kroimy pierś kurczaka w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą, ostrą papryką i smażymy na łyżce oleju.
Do kurczaka dorzucamy młodą marchewkę pokrojoną w talarki i dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka – ok. 10 minut.
Zesmażonego kurczaka i marchewkę łączymy z kapustą i dodajemy 2-3 łyżki koncentratu rozrobionego w pół kubka wody odlanej z gotującej się kapusty – koncentrat dodajemy w momencie, gdy kapusta jest już miękka – zakwaszenie koncentratem nada bigosowi ładny kolor i zapobiegnie rozgotowaniu się kapusty. Do całego garnka bigosu dosypujemy garść świeżo pokrojonego koperku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
347
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.