Inspiracja Adobe Stock
1

Składniki

1 Szczypta
Ostra papryka w proszku
1.5 Szklanki
woda
1 Sztuka
Kapusta
1 Sztuka
KOSTKA WARZYWNA
1 Sztuka
pierś kurczaka
1 Sztuka
sól, pieprz
3 Sztuki
marchew
1 Łyżka
olej
3 Łyżki
0.5 Pęczka
koperek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kapustę przekroimy na pół i kroimy w centymetrowe paski.
  2. Do dużego garnka wlewamy 1,5 szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołową, a następnie pokrojoną kapustę.
  3. Kapustę solimy i gotujemy ok. 25 minut na wolnym ogniu, aż będzie miękka, ale nierozgotowana.
  4. W tym czasie kroimy pierś kurczaka w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą, ostrą papryką i smażymy na łyżce oleju.
  5. Do kurczaka dorzucamy młodą marchewkę pokrojoną w talarki i dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka – ok. 10 minut.
  6. Zesmażonego kurczaka i marchewkę łączymy z kapustą i dodajemy 2-3 łyżki koncentratu rozrobionego w pół kubka wody odlanej z gotującej się kapusty – koncentrat dodajemy w momencie, gdy kapusta jest już miękka – zakwaszenie koncentratem nada bigosowi ładny kolor i zapobiegnie rozgotowaniu się kapusty. Do całego garnka bigosu dosypujemy garść świeżo pokrojonego koperku.

Opis

"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną". (Pan Tadeusz, Adam Mickiewicz) Ugotowałem pierwszy w tym roku wiosenny bigos, który składa się ze świeżych, chrupiących warzyw z dodatkiem kurczaka i koperku. Dietetyczny, ponieważ mięso obsmażyłem tylko na pół łyżki oleju, a młoda kapusta i marchewka już po półgodzinie mogły wylądować na talerzu. Podobno stare gospodynie mówią, że kapusta nie nadaje się do jedzenia dopóki „świniak przez nią nie przeleci” i „wzbogacają” bigos kilogramami ciężkich konserw, smalcu itd. Staropolski bigos, przeładowany mięsiwami, podlewanym winem, przyprawiany grzybami, śliwkami i miodem, duszony przez kilka dni jest przesmaczny, ale też bardzo ciężkostrawny, natomiast bigos z młodej kapusty nie zaszkodzi ludziom na najbardziej restrykcyjnej diecie. Kapusta zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Tajemnica, żeby je zatrzymać tkwi w krótkim czasie przyrządzania potrawy.

Podobne przepisy

Kotleciki rybne z sosem koperkowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kotleciki rybne z sosem koperkowym

Bigos z kapusty 2

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos z kapusty 2

Leczo

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Leczo

FUSILLI CON POLLO E BROCCOLI

Przepis
Łatwy Do 40 min
FUSILLI CON POLLO E BROCCOLI

Zapiekanka z kurczakiem i fasolką

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zapiekanka z kurczakiem i fasolką

Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Przepis
Trudny Do 1 godz
Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Ogórkowa z nutą koperku

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ogórkowa z nutą koperku

Kapusta zasmażana z boczkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kapusta zasmażana z boczkiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!