Diabelskie Pappardelle
lubella
Masz chętkę na oryginalnie smakującą polędwicę wieprzową? Przetestuj danie na bazie tego szlachetnego mięsa z tłustą śmietanką, obficie doprawione pieprzem, chili i cebulą. Diabelskie pappardelle to posiłek dla prawdziwych smakoszy!
2
3.2 / 9
Masz chętkę na oryginalnie smakującą polędwicę wieprzową? Przetestuj danie na bazie tego szlachetnego mięsa z tłustą śmietanką, obficie doprawione pieprzem, chili i cebulą. Diabelskie pappardelle to posiłek dla prawdziwych smakoszy!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella pappardelle
300 g polędwica wołowa
20 g masło
1 szt. cebula duża
3 szczyp. chili
300 śmietana 36%
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. natka pietruszki
1 szczyp. parmezan
Przygotowanie
Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
Posiekaj cebulę w kosteczkę.
Polędwicę wołową pokrój na cienkie plastry.
Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj cienko pokrojoną polędwicę.
Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich drobno posiekaną cebulę.
Smaż razem przez kolejne 3 minuty.
Dodaj chili. Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz.
Gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella.
Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.