Diabelnie pyszny chleb z dodatkami
iwona.bakalarska
Wartości odżywcze na porcję
Energia
213
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 szkl. mąka żytnia
1 szkl. ciepła woda
1 kg mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
3 łyżecz. sól
17 g świeże drożdże
3 szkl. ciepła woda
50 g płatki owsiane górskie
50 g ziarna słonecznika
50 g siemie lniane
30 g nasiona chia
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę żytnią i zalać letnią wodą. Zostawić na całą noc.
Rano dodać wsypać mąkę z pełnego ziarna Lubella, dodać sól, pokruszone drożdże.Dodać letnią wodę i wyrobić ciasto.
Do ciasta dodać płatki owsiane, ziarna słonecznika, siemię lniane, nasiona chia. Całość masy dobrze wyrobić. Zostawić nakryte ściereczką na 2 godziny.
Po wyrośnięciu przełożyć ciasto do dwóch foremek - keksówek. Zostawić na 1 godzinę.
Po czasie wyrastania włożyć ciasto do nagrzanego do 170*C piekarnika i piec 15 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200*C i piec 55 minut.Po upieczeniu wyjąć chleby z foremek i wystudzić na kratce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
213
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.