Diabelnie pyszny chleb z dodatkami

iwona.bakalarska
Diabelnie pyszny chleb z dodatkami

0

0 / 0

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

1 szkl. mąka żytnia

1 szkl. ciepła woda

1 kg mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

3 łyżecz. sól

17 g świeże drożdże

3 szkl. ciepła woda

50 g płatki owsiane górskie

50 g ziarna słonecznika

50 g siemie lniane

30 g nasiona chia

Przygotowanie


1

Do miski wsypać mąkę żytnią i zalać letnią wodą. Zostawić na całą noc.

2

Rano dodać wsypać mąkę z pełnego ziarna Lubella, dodać sól, pokruszone drożdże.Dodać letnią wodę i wyrobić ciasto.

3

Do ciasta dodać płatki owsiane, ziarna słonecznika, siemię lniane, nasiona chia. Całość masy dobrze wyrobić. Zostawić nakryte ściereczką na 2 godziny.

4

Po wyrośnięciu przełożyć ciasto do dwóch foremek - keksówek. Zostawić na 1 godzinę.

5

Po czasie wyrastania włożyć ciasto do nagrzanego do 170*C piekarnika i piec 15 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200*C i piec 55 minut.Po upieczeniu wyjąć chleby z foremek i wystudzić na kratce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

213

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły