Dewolaje z kurczaka

Lubella
Dewolaje z kurczaka

2

5 / 2

Odkryj przepis na idealne dewolaje – klasyczny polski kotlet z kurczaka, który zachwyca chrupiącą panierką i płynnym, aromatycznym nadzieniem maślanym z koperkiem. To danie, które często pojawia się na weselach, rodzinnych obiadach czy świętach – bo robi wrażenie, a przy tym smakuje każdemu. Świetnie sprawdzi się też na niedzielny obiad zamiast klasycznego schabowego. Podawaj z ziemniakami i surówką albo z ryżem i warzywami – pasuje praktycznie do wszystkiego.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. filet z piersi kurczaka

80 g masło

2 łyżka koperek świeży

1 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. olej do smażenia

Panierka

100 g mąka pszenna lubella

2 szt. jaja

150 g bułka tarta

Przygotowanie


1

Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj widelcem z posiekanym koperkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.

2

Uformuj z masła cztery wałeczki (o długości ok. 5-6 cm).

3

Zawiń wałeczki masła w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na minimum 30 minut. Masło musi być twarde, aby nie wypłynęło podczas formowania kotletów.

4

Każdy filet opłucz, osusz i delikatnie rozbij na cienki, równy płat (uważaj, by nie zrobić dziur). Możesz go lekko naciąć wzdłuż, by otworzyć go jak książkę i ułatwić rozbijanie.

5

Płaty mięsa posól i popieprz.

6

Na środek każdego płata połóż zamrożony wałeczek masła.

7

Zwiń mięso w ścisły rulon. Kluczowe jest dokładne podwinięcie wszystkich brzegów do środka, tak aby masło było całkowicie zamknięte. Musi to być bardzo szczelnie zamknięty rulon, by masło nie wyciekło.

8

Przygotuj trzy talerze: z mąką, roztrzepanymi jajkami i bułką tartą.

9

Kotlety obtocz najpierw w mące, potem w jajku, następnie w bułce tartej. Aby mieć pewność, że nic nie wypłynie, powtórz proces: ponownie zanurz kotlety w jajku i na koniec w bułce tartej. Dokładnie dociskaj panierkę.

10

Na głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju (temperatura powinna być umiarkowanie wysoka). Smaż dewolaje na złoty kolor, obracając co jakiś czas, przez około 8-10 minut, aż będą równomiernie brązowe i upewnisz się, że mięso jest w środku upieczone.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

154

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły