Devil's food - diabelskie ciasto czekoladowe

EkspertOdKuchni
Devil's food - diabelskie ciasto czekoladowe

0

0 / 0

Diabelskie ciasto czekoladowe, znane również jako devil's food cake, to intensywnie czekoladowy wypiek o puszystej i wilgotnej konsystencji. To idealny wybór dla wszystkich miłośników czekolady i intensywnych smaków! Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kawy lub herbaty, ale i na specjalne okazje, urodziny, imprezy czy spotkania rodzinne. To również świetny deser na zimne, deszczowe dni, kiedy chcemy sobie osłodzić nastrój. Diabelskie ciasto świetnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Życzymy smacznego!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

220 g lubella mąka puszysta uniwersalna

75 g kakao decomorreno

1 łyżeczka soda oczyszczona

300 g cukier

2 łyżeczka proszek do pieczenia

115 g masło w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

300 maślanka

120 woda gorąca

250 g mascarpone

120 śmietana kremówka

30 g cukier puder

200 g gorzka czekolada

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dno formy do pieczenia papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

3

W innej misce ubij masło i cukier na gładką masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt z wanilii.

4

Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc suchymi składnikami. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.

5

Dodaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie dość rzadkie — to normalne.

6

Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 30-35 minut, lub do momentu, gdy włożony do środka patyczek będzie suchy.

7

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

8

W międzyczasie przygotuj krem. Rozpuść gorzką czekoladę nad parą wodną lub w mikrofalówce. Odstaw, aby przestygła.

9

W misce ubij mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i ekstrakt z wanilii na gładki krem.

10

Dodaj przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż krem będzie gładki i jednolity.

11

Ostudzone ciasto przekrój na trzy równe warstwy za pomocą ostrego noża.

12

Na spód jednej warstwy ciasta nałóż około 1/4 kremu i równomiernie rozprowadź go po powierzchni.

13

Całość przykryj drugą częścią ciasta i powtórz czynność do wykorzystania wszystkich kawałków.

14

Pozostałym kremem wysmaruj wierzch i boki tortu, równomiernie go rozprowadzając. Możesz użyć równego noża lub szpatułki do wygładzania kremu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły