Deserowe szaleństwo
adresagaty
Pyszny deser z płatkami jaglanymi i kokosem! Idealny dla małych łasuchów, a do picia... lody z soku!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
370
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszny deser z płatkami jaglanymi i kokosem! Idealny dla małych łasuchów, a do picia... lody z soku!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżecz. kakao decomorreno
60 g płatki jaglane
2 szkl. mleko
0.50 szkl. gorąca woda
70 g wiórki kokosowe
1 łyżka cukier puder
1 łyżka masło
2 łyżka cukier puder
2 łyżka kakao decomorreno
5 łyżka mleko uht 3,2%
1 szkl. sok pomarańczowy tymbark
Przygotowanie
Sok wlać do pojemniczków na lody i zamrozić.
Do mleka wsypać płatki jaglane i gotować przez 3 minuty (gorącą masę można zblendować). Dodać wiórki kokosowe i gorącą wodę. Posłodzić. Następnie podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao i wymieszać.
W oddzielnym garnuszku przygotować polewę kakaową. Rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać 5 łyżek mleka. Następnie dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki cukru pudru. Wymieszać dokładnie.
Deser nałożyć do pucharków. Masa kokosowo-kakaowa, polewa, masa kokosowa biała i troszeczkę polewy.
Można posypać wiórkami kokosowymi. Podawać schłodzone. Po deserze podać lody z soku. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
370
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.