Deserki kakaowe z białą czekoladą

kakaowiec
Deserki kakaowe z białą czekoladą

4

0 / 0

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

800 śmietanka kremowa 30%

100 g czekolada biała

50 g cukier

60 g kakao decomorreno

3 łyżeczka żelatyna

4 łyżeczka woda

1 szkl. owoce do dekoracji

4 szt. listki z czekolady

1 szkl. ubita śmietanka

Przygotowanie


1

Zalewamy żelatynę wodą i odstawiamy. Do rondla wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i białą czekoladę. Podgrzewamy powoli cały czas mieszając, aż powstanie jednolity płyn. Zdejmujemy rondel z kuchenki i dodajemy do gorącej śmietanki żelatynę. Gdy się rozpuści rozlewamy do dwóch naczyń. My podzieliliśmy je w stosunku 2:1 ( warstwy kakaowa : biała). Do jednej z części dodajemy kakao. Przelewamy do butelek z wysoką szyjką – pomoże nam to w precyzyjnym umieszczeniu warstw w szklankach.

2

Szklanki ustawiamy pod kątem – możemy w tym celu użyć formy keksowej. Uzyskamy wtedy stabilne podłoże i dzięki niemu każda szklanka z deserem będzie wyglądać tak samo. Wlewamy pierwszą warstwę kakaową i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Gdy warstwa zastygnie wylewamy na nią kolejną warstwę. I powtarzamy ten cykl do uzyskania pożądanych efektów.

3

W zależności jakie mamy szklanki (kształt i pojemność) oraz pod jakim kątem będziemy układać warstwy mogą powstać różne wzory. U nas powstały 4 szklaneczki z deserkami. Ozdobić na koniec dodatkami. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły