4

Składniki

60 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
800 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
100 Gramów
Czekolada biała
50 Gramów
cukier
3 Łyżeczki
ŻELATYNA
4 Łyżeczki
woda
1 Szklanka
Ubita śmietanka
4 Sztuki
Listki z czekolady
1 Szklanka
Owoce do dekoracji
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Zalewamy żelatynę wodą i odstawiamy. Do rondla wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i białą czekoladę. Podgrzewamy powoli cały czas mieszając, aż powstanie jednolity płyn. Zdejmujemy rondel z kuchenki i dodajemy do gorącej śmietanki żelatynę. Gdy się rozpuści rozlewamy do dwóch naczyń. My podzieliliśmy je w stosunku 2:1 ( warstwy kakaowa : biała). Do jednej z części dodajemy kakao. Przelewamy do butelek z wysoką szyjką – pomoże nam to w precyzyjnym umieszczeniu warstw w szklankach.
  2. Szklanki ustawiamy pod kątem – możemy w tym celu użyć formy keksowej. Uzyskamy wtedy stabilne podłoże i dzięki niemu każda szklanka z deserem będzie wyglądać tak samo. Wlewamy pierwszą warstwę kakaową i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Gdy warstwa zastygnie wylewamy na nią kolejną warstwę. I powtarzamy ten cykl do uzyskania pożądanych efektów.
  3. W zależności jakie mamy szklanki (kształt i pojemność) oraz pod jakim kątem będziemy układać warstwy mogą powstać różne wzory. U nas powstały 4 szklaneczki z deserkami. Ozdobić na koniec dodatkami. Smacznego!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!