Deserki kakaowe z białą czekoladą

kakaowiec

Wartości odżywcze na porcję
Energia
790
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
0 / 0
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
800 śmietanka kremowa 30%
100 g czekolada biała
50 g cukier
60 g kakao decomorreno
3 łyżecz. żelatyna
4 łyżecz. woda
1 szkl. owoce do dekoracji
4 szt. listki z czekolady
1 szkl. ubita śmietanka
Przygotowanie
Zalewamy żelatynę wodą i odstawiamy. Do rondla wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i białą czekoladę. Podgrzewamy powoli cały czas mieszając, aż powstanie jednolity płyn. Zdejmujemy rondel z kuchenki i dodajemy do gorącej śmietanki żelatynę. Gdy się rozpuści rozlewamy do dwóch naczyń. My podzieliliśmy je w stosunku 2:1 ( warstwy kakaowa : biała). Do jednej z części dodajemy kakao. Przelewamy do butelek z wysoką szyjką – pomoże nam to w precyzyjnym umieszczeniu warstw w szklankach.
Szklanki ustawiamy pod kątem – możemy w tym celu użyć formy keksowej. Uzyskamy wtedy stabilne podłoże i dzięki niemu każda szklanka z deserem będzie wyglądać tak samo. Wlewamy pierwszą warstwę kakaową i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Gdy warstwa zastygnie wylewamy na nią kolejną warstwę. I powtarzamy ten cykl do uzyskania pożądanych efektów.
W zależności jakie mamy szklanki (kształt i pojemność) oraz pod jakim kątem będziemy układać warstwy mogą powstać różne wzory. U nas powstały 4 szklaneczki z deserkami. Ozdobić na koniec dodatkami. Smacznego!
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
790
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.