Deserek walentynkowy

decomorreno
Deserek walentynkowy

0

5 / 1

Przez żołądek do serca? Szybko, pysznie, a do tego zdrowo? Jesteśmy na TAK! Koniecznie zaserwuj swojej drugiej połówce ten wyjątkowo efektowny, rozkosznie słodki deserek, pełen serc czekoladowych zatopionych w truskawkowej galaretce. Efekt rozkochania gwarantowany :)

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 mleko roślinne

15 g kakao decomorreno

15 g ksylitol

10 g agar

1 szt. galaretka truskawkowa

200 śmietanka 36%

1 łyżka syrop z agawy

150 g maliny

2 łyżka jagody goji

Przygotowanie


1

Przygotuj masę czekoladową. Do mleka roślinnego dodaj agar oraz ksylitol i kakao DecoMorreno. Wymieszaj i podgrzej na średniej mocy kuchenki, aż do momentu, kiedy zacznie się gotować.

2

Zdejmij z kuchenki i przelej do płaskiego naczynia. Pozostaw do schłodzenia. W międzyczasie, przygotuj galaretkę truskawkową zgodnie z opisem producenta.

3

Gdy masa czekoladowa stężeje wyjmij ją z formy, aby to ułatwić - zanurz na chwilę formę w gorącej wodzie. Następnie, wytnij za pomocą foremek serduszka i przyklej je do wnętrza dwóch szklanek lub salaterek.

4

Gdy galaretka przestygnie wlej ją powoli do szklanek, uważając aby nie odkleić serduszek. Wstaw do lodówki, aby dobrze schłodzić deserki.

5

Śmietankę ubij, dodaj do niej kilka rozgniecionych widelcem malin, w razie potrzeby dodaj do smaku syrop lub inny słodzik.

6

Udekoruj deserki śmietanką, na wierzchu posyp świeżymi malinami i jagodami goi. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

540

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły