Deser z piankami
decomorreno
Pianki marshmallows, prażone orzechy ziemne, płatki migdałowe - to musi się udać! Poznaj nasz przepis na uwodzicielsko apetyczny deser śmietankowy z piankami. Jeśli szukasz inspiracji na słodką przekąskę, to właśnie ją znalazłeś!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
823
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pianki marshmallows, prażone orzechy ziemne, płatki migdałowe - to musi się udać! Poznaj nasz przepis na uwodzicielsko apetyczny deser śmietankowy z piankami. Jeśli szukasz inspiracji na słodką przekąskę, to właśnie ją znalazłeś!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
40 g kakao decomorreno
500 mleko migdałowe
40 g cukier
5 szt. żółtko
60 g skrobia ziemniaczana
0.50 szkl. prażone orzechy ziemne
3 łyżka płatki migdałowe
1 opak. pianki marshmallows
250 śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
Połowę mleka wlej do garnka i zagotuj.
W tym czasie do pozostałej części dodaj cukier, kakao, żółtka oraz skrobię ziemniaczaną i wymieszaj lub zblenduj.
Następnie wlej mieszankę do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając.
Gdy budyń się zagotuje zdejmij z kuchenki i odstaw do wystygnięcia.
Ubij na sztywno śmietankę i odłóż 1-2 łyżki do dekoracji deseru (opcjonalnie).
Do pozostałej ubitej śmietany dodaj delikatnie mieszając ¼ budyniu, pozostałą cześć budyniu podziel między 2-3 szklanki.
Na warstwę budyniu wyłóż pianki, orzechy ziemne oraz migdały. Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego dodaj kolejno warstwę kakaowej śmietanki.
Udekoruj ponownie piankami oraz mieszanką orzechów i migdałów.
Na samym szczycie możesz udekorować deser odrobiną bitej śmietanki i lekko przyprószonej kakao