Deser z kremem karpatkowym i liczi
m7
Pyszny, i prosty w wykonaniu deser, liczi można zastąpić brzoskwiniami w syropie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
248
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszny, i prosty w wykonaniu deser, liczi można zastąpić brzoskwiniami w syropie.
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 l mleko
140 g krem karpatka
1 szt. liczi
24 szt. biszkopty
Przygotowanie
Krem karpatkowy w proszku przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu: W polowie szklanki mleka rozpuszczamy proszek, resztę mlega podgrzewamy, dodajemy 6 łyżek syropu z liczi. Jak zaczni wrzeć wlać rozpuszczony proszek, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż krem zgęstnieje.
Połowę liczi kroimy w kosteczke. Do 4 pucharków wkładamy po 4 biszkopty, polewamy łyżeczką syropu z liczi, układamy pokrojone liczi, następnie nakładamy gotowy krem karpatkowy 3/4/, po 2 biszkopty i 2 sztuki liczi, pozostałą 1/4 kremu i dekorujemy pozostałymi owocami. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Zamiast liczi polecam również brzoskwinie w syropie.