Deser z białej czekolady- Bałwanek

m7
Deser z białej czekolady- Bałwanek

1

0 / 0

Deser kokosowo- czekoladowy na cieście francuskim, który zachwyci najmłodszych. Czekoladowe bałwanki wyglądają i smakują wspaniale.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 śmietana 36%

200 g ciasto francuskie

150 g czekolada biała

50 g masło

200 g wiórki kokosowe

4 szt. śliwki suszone

1 szt. cynamon

3 łyżka cukier puder

3 łyżka goździki

Przygotowanie


1

Ciasto francuskie upiec, wystudzić. Na ciasto nałożyć gruba warstwę ubitej z cukrem śmietany. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dwie łyżki ubitej śmietany, dosypać kokosowe wiórki i utoczyć kule mniej więcej o średnicy 4 - 5 cm. Na ubitej śmietanie układać kule, jedna na drugiej tworząc bałwanki. Z goździków zrobić oczy i guziki, z cynamonu ręce a z suszonej śliwki wyciąć kapelusz.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły