Deser z białej czekolady- Bałwanek
m7
Deser kokosowo- czekoladowy na cieście francuskim, który zachwyci najmłodszych. Czekoladowe bałwanki wyglądają i smakują wspaniale.
1
0 / 0
Deser kokosowo- czekoladowy na cieście francuskim, który zachwyci najmłodszych. Czekoladowe bałwanki wyglądają i smakują wspaniale.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 śmietana 36%
200 g ciasto francuskie
150 g czekolada biała
50 g masło
200 g wiórki kokosowe
4 szt. śliwki suszone
1 szt. cynamon
3 łyżka cukier puder
3 łyżka goździki
Przygotowanie
Ciasto francuskie upiec, wystudzić. Na ciasto nałożyć gruba warstwę ubitej z cukrem śmietany. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dwie łyżki ubitej śmietany, dosypać kokosowe wiórki i utoczyć kule mniej więcej o średnicy 4 - 5 cm. Na ubitej śmietanie układać kule, jedna na drugiej tworząc bałwanki. Z goździków zrobić oczy i guziki, z cynamonu ręce a z suszonej śliwki wyciąć kapelusz.