Deser z białej czekolady- Bałwanek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Deser z białej czekolady- Bałwanek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973328458.jpeg&w=3840&q=75)
Deser kokosowo- czekoladowy na cieście francuskim, który zachwyci najmłodszych. Czekoladowe bałwanki wyglądają i smakują wspaniale.
1
0 / 0
Deser kokosowo- czekoladowy na cieście francuskim, który zachwyci najmłodszych. Czekoladowe bałwanki wyglądają i smakują wspaniale.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 śmietana 36%
200 g ciasto francuskie
150 g czekolada biała
50 g masło
200 g wiórki kokosowe
4 szt. śliwki suszone
1 szt. cynamon
3 łyżka cukier puder
3 łyżka goździki
Przygotowanie
Ciasto francuskie upiec, wystudzić. Na ciasto nałożyć gruba warstwę ubitej z cukrem śmietany. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dwie łyżki ubitej śmietany, dosypać kokosowe wiórki i utoczyć kule mniej więcej o średnicy 4 - 5 cm. Na ubitej śmietanie układać kule, jedna na drugiej tworząc bałwanki. Z goździków zrobić oczy i guziki, z cynamonu ręce a z suszonej śliwki wyciąć kapelusz.