Deser z białego wina i żurawiny
m7
Smaczny deser dla dorosłych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
187
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczny deser dla dorosłych.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
350 wino białe słodkie
175 woda
200 śmietana 36%
4 łyżecz. żelatyna
50 g płatki migdałowe
30 g żurawina suszona
6 łyżka cukier
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Zagotować wodę z 3 łyżkami cukru i rozpuścić w niej żelatynę, wlać wino i sok z cytryny. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając( nie dopuścić do wrzenia). Po kilku minutach zdjąć z ognia, ostudzić i rozlać do malutkich salaterek. Schłodzić, kiedy zacznie się zsiadać wsypać połowę migdałów i po parę kawałków posiekanej żurawiny.Trzymać w lodówce aż do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem ubić bitą śmietanę z 3 łyżkami cukru. Galaretki wykładać na talerzyki odwracając salaterki( gdyby nie chciały wychodzić przelać salaterki gorącą wodą). Dekorować bitą śmietaną, żurawiną i migdałami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
187
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.