Deser z białego wina i żurawiny

m7
Deser z białego wina i żurawiny

0

0 / 0

Smaczny deser dla dorosłych.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

350 wino białe słodkie

175 woda

200 śmietana 36%

4 łyżecz. żelatyna

50 g płatki migdałowe

30 g żurawina suszona

6 łyżka cukier

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Zagotować wodę z 3 łyżkami cukru i rozpuścić w niej żelatynę, wlać wino i sok z cytryny. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając( nie dopuścić do wrzenia). Po kilku minutach zdjąć z ognia, ostudzić i rozlać do malutkich salaterek. Schłodzić, kiedy zacznie się zsiadać wsypać połowę migdałów i po parę kawałków posiekanej żurawiny.Trzymać w lodówce aż do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem ubić bitą śmietanę z 3 łyżkami cukru. Galaretki wykładać na talerzyki odwracając salaterki( gdyby nie chciały wychodzić przelać salaterki gorącą wodą). Dekorować bitą śmietaną, żurawiną i migdałami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

187

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły