Deser tiramisu

Kakao DecoMorreno
Deser tiramisu

2

0 / 0

Tiramisu w pucharkach to szybki i prosty deser, który świetnie sprawdzi się na różne okazje – od rodzinnych obiadów po spotkania ze znajomymi. Połączenie kremowego mascarpone i nasączonych kawą biszkoptów tworzy deser, który nie wymaga pieczenia i zawsze robi wrażenie. Porcje w słoiczkach są wygodne do podania i przechowywania. Gotowe tiramisu jest smaczne, łatwe do zrobienia i dobrze się prezentuje. Nadaje się również do przygotowania dzień wcześniej. Smacznego!

7

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g serek mascarpone

200 ml śmietanka 30%

1 łyżka likier amaretto

2 łyżka cukier puder

100 g biszkopty podłużne

100 ml mocna kawa (najlepiej espresso)

4 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Ubij śmietankę 30% na sztywno z cukrem pudrem.

2

Delikatnie wmieszaj mascarpone do ubitej śmietany, aż masa będzie jednolita.

3

Zaparz kawę i ostudź. Dodaj amaretto.

4

Zanurz biszkopty w kawie na ok. 2 sekundy, tak by były nasączone, ale nie rozmokły.

5

W słoiczkach układaj naprzemiennie warstwy: biszkopty, krem mascarpone, ponownie biszkopty i krem.

6

Wierzch posyp kakao.

7

Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

545

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły