Deser tiramisu

Kakao DecoMorreno

Tiramisu w pucharkach to szybki i prosty deser, który świetnie sprawdzi się na różne okazje – od rodzinnych obiadów po spotkania ze znajomymi. Połączenie kremowego mascarpone i nasączonych kawą biszkoptów tworzy deser, który nie wymaga pieczenia i zawsze robi wrażenie. Porcje w słoiczkach są wygodne do podania i przechowywania. Gotowe tiramisu jest smaczne, łatwe do zrobienia i dobrze się prezentuje. Nadaje się również do przygotowania dzień wcześniej. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
545
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Tiramisu w pucharkach to szybki i prosty deser, który świetnie sprawdzi się na różne okazje – od rodzinnych obiadów po spotkania ze znajomymi. Połączenie kremowego mascarpone i nasączonych kawą biszkoptów tworzy deser, który nie wymaga pieczenia i zawsze robi wrażenie. Porcje w słoiczkach są wygodne do podania i przechowywania. Gotowe tiramisu jest smaczne, łatwe do zrobienia i dobrze się prezentuje. Nadaje się również do przygotowania dzień wcześniej. Smacznego!
7
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g serek mascarpone
200 ml śmietanka 30%
1 łyżka likier amaretto
2 łyżka cukier puder
100 g biszkopty podłużne
100 ml mocna kawa (najlepiej espresso)
4 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Ubij śmietankę 30% na sztywno z cukrem pudrem.
Delikatnie wmieszaj mascarpone do ubitej śmietany, aż masa będzie jednolita.
Zaparz kawę i ostudź. Dodaj amaretto.
Zanurz biszkopty w kawie na ok. 2 sekundy, tak by były nasączone, ale nie rozmokły.
W słoiczkach układaj naprzemiennie warstwy: biszkopty, krem mascarpone, ponownie biszkopty i krem.
Wierzch posyp kakao.
Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
545
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.