Deser tiramisu
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Deser tiramisu](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976609494.jpeg&w=3840&q=75)
Tiramisu to włoski deser, który jest znakomity. DO tego pyszny i bardzo łatwy do przygotowania. Z naszym przepisem z pewnością się uda.
2
0 / 0
Tiramisu to włoski deser, który jest znakomity. DO tego pyszny i bardzo łatwy do przygotowania. Z naszym przepisem z pewnością się uda.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
80 likier amaretto
6 łyżecz. cukier puder
3 łyżecz. kakao decomorreno
250 g biszkopty okrągłe
500 g serek mascarpone
6 g żółtko jaja kurzego
2 łyżka kawa rozpuszczalna
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką, jasną masę mikserem.
Do utartych żółtek po łyżce dodajemy mascarpone i miksujemy krótko na najwolniejszych obrotach.
W 1/2 szklanki gorącej wody zaparzamy kawę, studzimy i dodajemy do niej amaretto.
Do pucharków nakładamy na przemian masę i krótko nasączone biszkopty w esencji kawowej zmieszanej z amaretto.
Warstwy powtarzamy do napełnienia pucharków tak, aby ostatnią stanowiła masa, którą posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin.