Deser tiramisu

malg

Tiramisu to włoski deser, który jest znakomity. DO tego pyszny i bardzo łatwy do przygotowania. Z naszym przepisem z pewnością się uda.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
545
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Tiramisu to włoski deser, który jest znakomity. DO tego pyszny i bardzo łatwy do przygotowania. Z naszym przepisem z pewnością się uda.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
80 likier amaretto
6 łyżecz. cukier puder
3 łyżecz. kakao decomorreno
250 g biszkopty okrągłe
500 g serek mascarpone
6 g żółtko jaja kurzego
2 łyżka kawa rozpuszczalna
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką, jasną masę mikserem.
Do utartych żółtek po łyżce dodajemy mascarpone i miksujemy krótko na najwolniejszych obrotach.
W 1/2 szklanki gorącej wody zaparzamy kawę, studzimy i dodajemy do niej amaretto.
Do pucharków nakładamy na przemian masę i krótko nasączone biszkopty w esencji kawowej zmieszanej z amaretto.
Warstwy powtarzamy do napełnienia pucharków tak, aby ostatnią stanowiła masa, którą posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
545
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.