Deser tiramisu

Kakao DecoMorreno
Deser tiramisu

2

0 / 0

Tiramisu to jeden z najsłynniejszych włoskich deserów, który zachwyca kremową konsystencją i intensywnym smakiem kawy. Dzięki połączeniu mascarpone, biszkoptów nasączonych espresso i delikatnego kakao, tiramisu jest doskonałym zakończeniem każdego posiłku. To łatwy w przygotowaniu deser, który nie wymaga pieczenia i zaskakuje swoją elegancją. Idealny na rodzinne spotkania, romantyczne kolacje i święta – tiramisu zawsze robi wrażenie!

7

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 dag. serek mascarpone

3 łyżka cukier

3 szt. jaja

200 g biszkopty podłużne

250 ml mocna kawa (najlepiej espresso)

2 łyżka likier amaretto

4 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Zaparz mocną kawę i ostudź ją. Dodaj amaretto.

2

Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.

3

Dodaj mascarpone do masy z żółtek i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą mascarpone.

5

Zanurzaj biszkopty w kawie (szybko, aby się nie rozpadły) i układaj w naczyniu pierwszą warstwę.

6

Nałóż połowę masy serowej, wyrównaj. Powtórz warstwy – biszkopty i masa.

7

Posyp kakao przez sitko na wierzch deseru.

8

Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

674

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

46

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły