Deser tiramisu

Kakao DecoMorreno
Deser tiramisu

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tiramisu to jeden z najsłynniejszych włoskich deserów, który zachwyca kremową konsystencją i intensywnym smakiem kawy. Dzięki połączeniu mascarpone, biszkoptów nasączonych espresso i delikatnego kakao, tiramisu jest doskonałym zakończeniem każdego posiłku. To łatwy w przygotowaniu deser, który nie wymaga pieczenia i zaskakuje swoją elegancją. Idealny na rodzinne spotkania, romantyczne kolacje i święta – tiramisu zawsze robi wrażenie!

7

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 dag. serek mascarpone

3 łyżka cukier

3 szt. jaja

200 g biszkopty podłużne

250 ml mocna kawa (najlepiej espresso)

2 łyżka likier amaretto

4 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


Zaparz mocną kawę i ostudź ją. Dodaj amaretto.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.

Dodaj mascarpone do masy z żółtek i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą mascarpone.

Zanurzaj biszkopty w kawie (szybko, aby się nie rozpadły) i układaj w naczyniu pierwszą warstwę.

Nałóż połowę masy serowej, wyrównaj. Powtórz warstwy – biszkopty i masa.

Posyp kakao przez sitko na wierzch deseru.

Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

674

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

46

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły