Deser lodowo-gruszkowy

m7

Trochę słodkości do posmakowania po obiadku, fajne połączenie smaku lodów i jabłek:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
840
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
178
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Trochę słodkości do posmakowania po obiadku, fajne połączenie smaku lodów i jabłek:)
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. cynamon
1 łyżecz. masło
1 szkl. cukier
1.50 szkl. woda
1 szt. lody śmietankowe
6 szt. jabłko
2 łyżka migdały
Przygotowanie
Szklankę wody i szklankę cukru gotujemy do rozpuszczenia nie mieszamy.
Jedno jabłko kroimy w plastry.
Do wody z cukrem dodajemy jabłko i odstawiamy na 1-2 godziny.
5 jabłek obieramy kroimy na małe części.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, 1 łyżkę cukru, pól szklanki wody i cynamon.
Dusimy pod przykryciem aż z jabłek zrobi się mus.
Namoczone, pokrojone w plastry jabłko osączamy rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku aż chipsy się zrumienią.
Do pucharków nakładamy lody, ciepły mus.
Dekorujemy chipsami jabłkowymi i posypujemy migdałami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
840
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
178
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.