Deser lodowo-gruszkowy

m7
Deser lodowo-gruszkowy

0

0 / 0

Trochę słodkości do posmakowania po obiadku, fajne połączenie smaku lodów i jabłek:)

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szcz. cynamon

1 łyżeczka masło

1 szkl. cukier

1.50 szkl. woda

1 szt. lody śmietankowe

6 szt. jabłko

2 łyżka migdały

Przygotowanie


1

Szklankę wody i szklankę cukru gotujemy do rozpuszczenia nie mieszamy.

2

Jedno jabłko kroimy w plastry.

3

Do wody z cukrem dodajemy jabłko i odstawiamy na 1-2 godziny.

4

5 jabłek obieramy kroimy na małe części.

5

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, 1 łyżkę cukru, pól szklanki wody i cynamon.

6

Dusimy pod przykryciem aż z jabłek zrobi się mus.

7

Namoczone, pokrojone w plastry jabłko osączamy rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku aż chipsy się zrumienią.

8

Do pucharków nakładamy lody, ciepły mus.

9

Dekorujemy chipsami jabłkowymi i posypujemy migdałami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły