Deser lodowo-gruszkowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Deser lodowo-gruszkowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974880531.jpeg&w=3840&q=75)
Trochę słodkości do posmakowania po obiadku, fajne połączenie smaku lodów i jabłek:)
0
0 / 0
Trochę słodkości do posmakowania po obiadku, fajne połączenie smaku lodów i jabłek:)
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. cynamon
1 łyżecz. masło
1 szkl. cukier
1.50 szkl. woda
1 szt. lody śmietankowe
6 szt. jabłko
2 łyżka migdały
Przygotowanie
Szklankę wody i szklankę cukru gotujemy do rozpuszczenia nie mieszamy.
Jedno jabłko kroimy w plastry.
Do wody z cukrem dodajemy jabłko i odstawiamy na 1-2 godziny.
5 jabłek obieramy kroimy na małe części.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, 1 łyżkę cukru, pól szklanki wody i cynamon.
Dusimy pod przykryciem aż z jabłek zrobi się mus.
Namoczone, pokrojone w plastry jabłko osączamy rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku aż chipsy się zrumienią.
Do pucharków nakładamy lody, ciepły mus.
Dekorujemy chipsami jabłkowymi i posypujemy migdałami.