Deser gruszkowy na gorąco
m7
Gruszki na gorąco? Idealny deser na jesienny lub zimowy dzień.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
291
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2 / 1
Gruszki na gorąco? Idealny deser na jesienny lub zimowy dzień.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. gruszka
1.50 łyżka cukier
2 łyżka śmietana
2 łyżka konfitura
2 łyżka orzechy włoskie
Przygotowanie
Gruszki należy obrać ze skórki, przekroić je na pół i wydrążyć z nich gniazda nasienne.
Następnie przełożyć je do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie go wody dodać cukier i gotować przez około 5 minut. Należy uważać, żeby gruszki nie rozpadły się.
Po wyjęciu ich z wody i odsączeniu należy ułożyć je na talerzykach, w miejsca po wydrążeniu gniazd nasiennych nałożyć śmietanę i dowolną konfiturę. Podawać na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
291
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.