Deser bogów
mzielnik
Wartości odżywcze na porcję
Energia
453
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka mąka pszenna
3 łyżka cukier
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna
1 szt. banan
3 szt. kiwi
2 łyżka bita śmietana
2 szt. andruty
1 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. mandarynka
3 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z cukrem, potem dodać mąkę. Delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo żółtka, proszek do pieczenia i 1,5 łyżki kakao Deccomorenno i miksować. Natłuścić formę margaryną. Wlać ciasto i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjąć biszkopt i wykrawać szklanką krążki.
Obrać kiwi, wrzucić do miski, dodać soku z cytryny. Zblendować owoce.
Przygotować talerz , posypać go kakao. Położyć pierwsze kółko z biszkoptu i polać kiwi. Następnie nałożyć kolejne koło- powtarzać czynność do skończenia się biszkoptu.
Obrać banana, pokroić w plastry. Kawałki banana ułożyć dookoła wieży z biszkoptu.
Andruta przełamać tak, by uzyskać coś na kształt skrzydeł. Przyłożyć go po bokach wieży, tak by wyglądało jak skrzydła.
Obrać mandarynkę. Położyć ją na górze biszkoptu i ułożyć w kwiat.
Na koniec dodać z przodu bitą śmietanę i posypać wszystko delikatnie Deccomorenno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
453
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.