Deser a’la Monte

Just Plants
Deser a’la Monte

0

0 / 0

Deser a’la Monte to pyszna i prosta wersja ulubionego smaku z dzieciństwa. Kremowy budyń na bazie napoju roślinnego o smaku orzecha laskowego w połączeniu z masłem orzechowym i kakao z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Doskonale sprawdzi się jako deser po obiedzie lub słodka przekąska na różnego rodzaju spotkania, przyjęcia i uroczystości. Smacznego!

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 ml tymbark just plants orzech laskowy

3 szt. żółtka średnich jajek

4 łyżka cukier wanilinowy

30 g skrobia ziemniaczana

1 łyżecz. masło

1 łyżka ciemne kakao

1 łyżka masło orzechowe

Przygotowanie


1

3 żółtka średnich jajek przełóż do rondelka, dodaj łyżkę masła oraz 4 łyżki cukru z wanilią i szklankę 250 ml Tymbark Just Plants orzech laskowy.

2

Całość podgrzej, dokładnie mieszając tak, aby żółtka z napojem roślinnym stworzyły jednolitą konsystencję. Użyj do tego najlepiej trzepaczki.

3

Cały czas podgrzewając napój roślinny, w szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 250 ml Tymbark Just Plants.

4

Kiedy masa w garnku zacznie się gotować, delikatnie i ciągle mieszając, wlewaj mleko ze skrobią i gotuj, aż znikną grudki.

5

Kiedy budyń zgęstnieje i zagotuje się, odstaw go z ognia.

6

Połowę przełóż do małych słoiczków, a pozostałość w garnku wymieszaj z łyżką masła orzechowego i kakao.

7

Następnie delikatnie nakładaj na ułożony już warstwowo w słoiczkach budyń.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły