Delikatny jabłecznik

m7
Delikatny jabłecznik

0

0 / 0

Jabłecznik w delikatnym cieście. Bardzo dobry na weekendowe, rodzinne spotkania :)

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg jabłka

1 szcz. sól

1 łyżeczka cynamon

450 g mąka pszenna

300 g masło śmietankowe

150 g cukier puder

50 g rodzynki

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka cukier waniliowy

2 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać masło. Posiekać nożem. Dodać żółtka. Wszystko zagnieść. Podzielić na dwie części. Włożyć do lodówki na 30 minut.

2

Blachę (ok.24x34cm) wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkować i przenieść na blachę. Po nakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temperaturze 170 stopni.

3

Jabłka obrać, pokroić w małe kosteczki i przesmażyć na patelni z cukrem. Dodać cynamon, cukier waniliowy oraz rodzynki.

4

Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć na nim masę jabłkową. Wszystko przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.

5

Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

6

Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły