Delikatny jabłecznik
m7
Jabłecznik w delikatnym cieście. Bardzo dobry na weekendowe, rodzinne spotkania :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
235
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jabłecznik w delikatnym cieście. Bardzo dobry na weekendowe, rodzinne spotkania :)
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cynamon
450 g mąka pszenna
300 g masło śmietankowe
150 g cukier puder
50 g rodzynki
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka cukier waniliowy
2 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać masło. Posiekać nożem. Dodać żółtka. Wszystko zagnieść. Podzielić na dwie części. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Blachę (ok.24x34cm) wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkować i przenieść na blachę. Po nakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Jabłka obrać, pokroić w małe kosteczki i przesmażyć na patelni z cukrem. Dodać cynamon, cukier waniliowy oraz rodzynki.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć na nim masę jabłkową. Wszystko przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
235
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.