Delikatny jabłecznik

m7
Delikatny jabłecznik

Średnia 0 / 0

Oceń!

Jabłecznik w delikatnym cieście. Bardzo dobry na weekendowe, rodzinne spotkania :)

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg jabłka

1 szczyp. sól

1 łyżecz. cynamon

450 g mąka pszenna

300 g masło śmietankowe

150 g cukier puder

50 g rodzynki

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka cukier waniliowy

2 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać masło. Posiekać nożem. Dodać żółtka. Wszystko zagnieść. Podzielić na dwie części. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Blachę (ok.24x34cm) wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkować i przenieść na blachę. Po nakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Jabłka obrać, pokroić w małe kosteczki i przesmażyć na patelni z cukrem. Dodać cynamon, cukier waniliowy oraz rodzynki.

Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć na nim masę jabłkową. Wszystko przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

235

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły