DELIKATNE PANKEJKI

maspexdigital
DELIKATNE PANKEJKI

0

3 / 1

Mamy propozycję dla miłośników słodkich śniadań i lunchy. To puszyste oraz niesamowicie delikatne pankejki. Jako dodatek do naleśników użyj extra gładkiego dżemu z Łowicza, który truskawkowym smakiem sprawi, że każdy kęs będzie przepyszny.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1.25 szkl. mąka puszysta tortowa lubella

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.25 łyżecz. sól

1.50 szkl. maślanka

1 szt. jajko

1 łyżka olej roślinny

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

2

W małej misce lub dużej miarce wymieszaj maślankę, jajko, olej roślinny i wanilię. Wlej do suchych składników i mieszaj do połączenia.

3

Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię.

4

Wylej niewielką ilość ciasta na patelnię. Umieść około 3 łyżeczki dżemu na środku naleśnika. Przykryj odrobiną ciasta pankejkowego - tylko tyle, aby pokryć dżem. Smaż na złoto, następnie odwróć i zrumień drugą stronę.

5

Natychmiast podawaj.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

175

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły