DELIKATNE PANKEJKI
maspexdigital
Mamy propozycję dla miłośników słodkich śniadań i lunchy. To puszyste oraz niesamowicie delikatne pankejki. Jako dodatek do naleśników użyj extra gładkiego dżemu z Łowicza, który truskawkowym smakiem sprawi, że każdy kęs będzie przepyszny.
0
3 / 1
Mamy propozycję dla miłośników słodkich śniadań i lunchy. To puszyste oraz niesamowicie delikatne pankejki. Jako dodatek do naleśników użyj extra gładkiego dżemu z Łowicza, który truskawkowym smakiem sprawi, że każdy kęs będzie przepyszny.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.25 szkl. mąka puszysta tortowa lubella
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0.25 łyżeczka sól
1.50 szkl. maślanka
1 szt. jajko
1 łyżka olej roślinny
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
W małej misce lub dużej miarce wymieszaj maślankę, jajko, olej roślinny i wanilię. Wlej do suchych składników i mieszaj do połączenia.
Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię.
Wylej niewielką ilość ciasta na patelnię. Umieść około 3 łyżeczki dżemu na środku naleśnika. Przykryj odrobiną ciasta pankejkowego - tylko tyle, aby pokryć dżem. Smaż na złoto, następnie odwróć i zrumień drugą stronę.
Natychmiast podawaj.