DELIKATNE PANKEJKI
maspexdigital
Mamy propozycję dla miłośników słodkich śniadań i lunchy. To puszyste oraz niesamowicie delikatne pankejki. Jako dodatek do naleśników użyj extra gładkiego dżemu z Łowicza, który truskawkowym smakiem sprawi, że każdy kęs będzie przepyszny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
175
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 1
Mamy propozycję dla miłośników słodkich śniadań i lunchy. To puszyste oraz niesamowicie delikatne pankejki. Jako dodatek do naleśników użyj extra gładkiego dżemu z Łowicza, który truskawkowym smakiem sprawi, że każdy kęs będzie przepyszny.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.25 szkl. mąka puszysta tortowa lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.25 łyżecz. sól
1.50 szkl. maślanka
1 szt. jajko
1 łyżka olej roślinny
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
W małej misce lub dużej miarce wymieszaj maślankę, jajko, olej roślinny i wanilię. Wlej do suchych składników i mieszaj do połączenia.
Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię.
Wylej niewielką ilość ciasta na patelnię. Umieść około 3 łyżeczki dżemu na środku naleśnika. Przykryj odrobiną ciasta pankejkowego - tylko tyle, aby pokryć dżem. Smaż na złoto, następnie odwróć i zrumień drugą stronę.
Natychmiast podawaj.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
175
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka