Delikatne ciasto czekoladowo dyniowe
decomorreno
Prezentujemy przepis na ciasto bardzo dyniowe, idealny aromatyczny deser na jesienną słotę. Delikatny, puszysty, lekko wilgotny – znakomity placek dyniowy, w sam raz na jesienne popołudnia. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie gorącej czekolady.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Prezentujemy przepis na ciasto bardzo dyniowe, idealny aromatyczny deser na jesienną słotę. Delikatny, puszysty, lekko wilgotny – znakomity placek dyniowy, w sam raz na jesienne popołudnia. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie gorącej czekolady.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
200 g masło
500 g cukier puder
4 szt. jajko
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
125 maślanka
0.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
130 g dyniowe puree
0.50 szkl. kakao decomorreno
60 maślanka
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj ciasto podstawowe: miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj jajka i ponownie ubij.
Do tak przygotowanego ciasta wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie dodaj maślankę i zmiksuj wszystko na gładkie ciasto.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj puree oraz mąkę. Do drugiej dodaj kakao oraz maślankę.
Długą formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj do niej na przemian: ciasto dyniowe oraz czekoladowe.
Na koniec całość wymieszaj delikatnie długą wykałaczką, tak aby oba odcienie ciasta lekko się ze sobą wymieszały. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 180°C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka