Delikatne ciasto czekoladowo dyniowe

decomorreno
Delikatne ciasto czekoladowo dyniowe

0

5 / 1

Prezentujemy przepis na ciasto bardzo dyniowe, idealny aromatyczny deser na jesienną słotę. Delikatny, puszysty, lekko wilgotny – znakomity placek dyniowy, w sam raz na jesienne popołudnia. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie gorącej czekolady.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

200 g masło

500 g cukier puder

4 szt. jajko

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

125 maślanka

0.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

130 g dyniowe puree

0.50 szkl. kakao decomorreno

60 maślanka

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj ciasto podstawowe: miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj jajka i ponownie ubij.

2

Do tak przygotowanego ciasta wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie dodaj maślankę i zmiksuj wszystko na gładkie ciasto.

3

Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj puree oraz mąkę. Do drugiej dodaj kakao oraz maślankę.

4

Długą formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj do niej na przemian: ciasto dyniowe oraz czekoladowe.

5

Na koniec całość wymieszaj delikatnie długą wykałaczką, tak aby oba odcienie ciasta lekko się ze sobą wymieszały. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 180°C.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły