Delicja

m7
Delicja

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepis otrzymałam od mojej mamy. Placek nadaje się na święta i uroczystości rodzinne. świetny do kawy i herbaty.

17

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

1 kg jabłka

1 szczyp. sól

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.75 szkl. mleko

1 szkl. cukier

0.33 szkl. woda

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. budyń waniliowy

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. galaretka cytrynowa

1.50 łyżka śmietana 18%

38 dag. mąka pszenna tortowa

8 dag. cukier puder

20 dag. margaryna zwykła

50 dag. twaróg chudy

15 dag. cukier

Przygotowanie


Składniki na placki kruche połączyć.

zagnieść ciasto, podzielić na trzy części i rozwałkować.

wyłożyć na blaszki i upiec.

po upieczeniu placków i ochłodzeniu ich zabieramy się do przygotowania masy serowej.

cukier waniliowy, cukier puder i jajka rozmieszać z serem na wolnym ogniu, zagotować mieszając.

następnie dodać budyń uprzednio rozrobiony w 3/4 szklanki mleka.

wlać go do sera i gotować 5 minut.

gorący ser wyłożyć na placek i przykryć drugim plackiem.

teraz wykonamy masę jabłkową.

cukier waniliowy, 1 szklankę cukru kryształ i 1/3 szklanki wody zagotować na syrop.

dodać uprzednio starte na grubej tarce jabłka i zagotować.

wsypać galaretkę do gorących jabłek, dobrze wymieszać i odstawić do ochłodzenia.

zimne jabłka wyłożyć na drugi placek i przycisnąć trzecim.

według własnego uznania placek można posypać cukrem pudrem, albo udekorować polewą kakaową (tak jak na zdjęciu).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

262

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły