Example thumb
1

Składniki

1 Kilogram
jabłka
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
0.75 Szklanki
mleko
1 Szklanka
cukier
0.33 Szklanki
woda
6 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
budyń waniliowy
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
galaretka cytrynowa
1.5 Łyżki
śmietana 18%
38 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
8 Dekagramów
cukier puder
20 Dekagramów
margaryna zwykła
50 Dekagramów
Twaróg chudy
15 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Składniki na placki kruche połączyć.
  2. zagnieść ciasto, podzielić na trzy części i rozwałkować.
  3. wyłożyć na blaszki i upiec.
  4. po upieczeniu placków i ochłodzeniu ich zabieramy się do przygotowania masy serowej.
  5. cukier waniliowy, cukier puder i jajka rozmieszać z serem na wolnym ogniu, zagotować mieszając.
  6. następnie dodać budyń uprzednio rozrobiony w 3/4 szklanki mleka.
  7. wlać go do sera i gotować 5 minut.
  8. gorący ser wyłożyć na placek i przykryć drugim plackiem.
  9. teraz wykonamy masę jabłkową.
  10. cukier waniliowy, 1 szklankę cukru kryształ i 1/3 szklanki wody zagotować na syrop.
  11. dodać uprzednio starte na grubej tarce jabłka i zagotować.
  12. wsypać galaretkę do gorących jabłek, dobrze wymieszać i odstawić do ochłodzenia.
  13. zimne jabłka wyłożyć na drugi placek i przycisnąć trzecim.
  14. według własnego uznania placek można posypać cukrem pudrem, albo udekorować polewą kakaową (tak jak na zdjęciu).

Opis

Przepis otrzymałam od mojej mamy. Placek nadaje się na święta i uroczystości rodzinne. świetny do kawy i herbaty.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!