Delicja

m7
Delicja

1

0 / 0

Przepis otrzymałam od mojej mamy. Placek nadaje się na święta i uroczystości rodzinne. świetny do kawy i herbaty.

17

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

1 kg jabłka

1 szcz. sól

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.75 szkl. mleko

1 szkl. cukier

0.33 szkl. woda

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. budyń waniliowy

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. galaretka cytrynowa

1.50 łyżka śmietana 18%

38 dek. mąka pszenna tortowa

8 dek. cukier puder

20 dek. margaryna zwykła

50 dek. twaróg chudy

15 dek. cukier

Przygotowanie


1

Składniki na placki kruche połączyć.

2

zagnieść ciasto, podzielić na trzy części i rozwałkować.

3

wyłożyć na blaszki i upiec.

4

po upieczeniu placków i ochłodzeniu ich zabieramy się do przygotowania masy serowej.

5

cukier waniliowy, cukier puder i jajka rozmieszać z serem na wolnym ogniu, zagotować mieszając.

6

następnie dodać budyń uprzednio rozrobiony w 3/4 szklanki mleka.

7

wlać go do sera i gotować 5 minut.

8

gorący ser wyłożyć na placek i przykryć drugim plackiem.

9

teraz wykonamy masę jabłkową.

10

cukier waniliowy, 1 szklankę cukru kryształ i 1/3 szklanki wody zagotować na syrop.

11

dodać uprzednio starte na grubej tarce jabłka i zagotować.

12

wsypać galaretkę do gorących jabłek, dobrze wymieszać i odstawić do ochłodzenia.

13

zimne jabłka wyłożyć na drugi placek i przycisnąć trzecim.

14

według własnego uznania placek można posypać cukrem pudrem, albo udekorować polewą kakaową (tak jak na zdjęciu).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły