Delicja
m7
Przepis otrzymałam od mojej mamy. Placek nadaje się na święta i uroczystości rodzinne. świetny do kawy i herbaty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
262
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepis otrzymałam od mojej mamy. Placek nadaje się na święta i uroczystości rodzinne. świetny do kawy i herbaty.
17
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 kg jabłka
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.75 szkl. mleko
1 szkl. cukier
0.33 szkl. woda
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. galaretka cytrynowa
1.50 łyżka śmietana 18%
38 dag. mąka pszenna tortowa
8 dag. cukier puder
20 dag. margaryna zwykła
50 dag. twaróg chudy
15 dag. cukier
Przygotowanie
Składniki na placki kruche połączyć.
zagnieść ciasto, podzielić na trzy części i rozwałkować.
wyłożyć na blaszki i upiec.
po upieczeniu placków i ochłodzeniu ich zabieramy się do przygotowania masy serowej.
cukier waniliowy, cukier puder i jajka rozmieszać z serem na wolnym ogniu, zagotować mieszając.
następnie dodać budyń uprzednio rozrobiony w 3/4 szklanki mleka.
wlać go do sera i gotować 5 minut.
gorący ser wyłożyć na placek i przykryć drugim plackiem.
teraz wykonamy masę jabłkową.
cukier waniliowy, 1 szklankę cukru kryształ i 1/3 szklanki wody zagotować na syrop.
dodać uprzednio starte na grubej tarce jabłka i zagotować.
wsypać galaretkę do gorących jabłek, dobrze wymieszać i odstawić do ochłodzenia.
zimne jabłka wyłożyć na drugi placek i przycisnąć trzecim.
według własnego uznania placek można posypać cukrem pudrem, albo udekorować polewą kakaową (tak jak na zdjęciu).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
262
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.