Deep pizza

maspexdigital
Deep pizza

0

0 / 0

Przepis na deep pizza pochodzi z Ameryki, a dokładniej z Chicago. Piecze się ją w głębokim naczyniu i wyglądem przypomina bardziej ciasto. Jest wypełniona dodatkami po same brzegi i stanowi dobrą alternatywę dla tradycyjnej pizzy. Możesz do niej dodać w zasadzie wszystko na co masz ochotę, my proponujemy wersję z pomidorami, mozzarellą, cebulą, kiełbasą, oliwkami i bazylią. Przygotowanie dania z naszego przepisu na deep pizza z pewnością zaspokoi twój głód!

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szkl. woda

14 g drożdże suche

1 łyżeczka cukier

500 g mąka pszenna

6 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżeczka sól

1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz

3 szt. ząbek czosnku

250 g mozzarella

1 szt. cebula

1 szt. kiełbasa

20 szt. czarne oliwki

2 szcz. bazylia

2 łyżka masło

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

Przygotowanie


1

Wymieszaj ciepłą wodę, cukier oraz drożdże. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Pozostaw pod przykryciem na około 1 godzinę, aby powiększyło swoją objętość.

2

Rozgrzej patelnie, podsmaż na maśle pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory oraz przyprawy. Podgrzewaj przez kilka minut, aż sos odparuje i stanie się gęsty.

3

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je kilka minut w rękach aby je odpowietrzyć. Wyłóż ciastem formę o wysokich brzegach, o średnicy 24 cm.

4

Na spód ciasta wyłóż cieniutką warstwę sosu, następnie pokrojony w plastry ser, oliwki, pokrojoną w plastry kiełbasę i pozostałą cześć sosu. Piecz pizzę przez około 25 minut w temperaturze 220 st., aż brzegi ciasta się zarumienią. Podawaj posypane liśćmi bazylii.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły