Deep pizza
maspexdigital
Przepis na deep pizza pochodzi z Ameryki, a dokładniej z Chicago. Piecze się ją w głębokim naczyniu i wyglądem przypomina bardziej ciasto. Jest wypełniona dodatkami po same brzegi i stanowi dobrą alternatywę dla tradycyjnej pizzy. Możesz do niej dodać w zasadzie wszystko na co masz ochotę, my proponujemy wersję z pomidorami, mozzarellą, cebulą, kiełbasą, oliwkami i bazylią. Przygotowanie dania z naszego przepisu na deep pizza z pewnością zaspokoi twój głód!
0
0 / 0
Przepis na deep pizza pochodzi z Ameryki, a dokładniej z Chicago. Piecze się ją w głębokim naczyniu i wyglądem przypomina bardziej ciasto. Jest wypełniona dodatkami po same brzegi i stanowi dobrą alternatywę dla tradycyjnej pizzy. Możesz do niej dodać w zasadzie wszystko na co masz ochotę, my proponujemy wersję z pomidorami, mozzarellą, cebulą, kiełbasą, oliwkami i bazylią. Przygotowanie dania z naszego przepisu na deep pizza z pewnością zaspokoi twój głód!
16
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szkl. woda
14 g drożdże suche
1 łyżecz. cukier
500 g mąka pszenna
6 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. sól
1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz
3 szt. ząbek czosnku
250 g mozzarella
1 szt. cebula
1 szt. kiełbasa
20 szt. czarne oliwki
2 szczyp. bazylia
2 łyżka masło
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Wymieszaj ciepłą wodę, cukier oraz drożdże. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Pozostaw pod przykryciem na około 1 godzinę, aby powiększyło swoją objętość.
Rozgrzej patelnie, podsmaż na maśle pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory oraz przyprawy. Podgrzewaj przez kilka minut, aż sos odparuje i stanie się gęsty.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je kilka minut w rękach aby je odpowietrzyć. Wyłóż ciastem formę o wysokich brzegach, o średnicy 24 cm.
Na spód ciasta wyłóż cieniutką warstwę sosu, następnie pokrojony w plastry ser, oliwki, pokrojoną w plastry kiełbasę i pozostałą cześć sosu. Piecz pizzę przez około 25 minut w temperaturze 220 st., aż brzegi ciasta się zarumienią. Podawaj posypane liśćmi bazylii.