Czwórkowa bomba witaminowa
kontakt_6
Konkurs szkolny- przepis zaakceptowany.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1437
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
224
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Konkurs szkolny- przepis zaakceptowany.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g makaron pełne ziarno pióra
500 g fasolka szparagowa zielona
500 g bób
1 szt. cukinia
1 szt. brokuły
8 łyżecz. oliwa z oliwek
4 łyżecz. ocet balsamiczny
3 łyżecz. musztarda
2 łyżecz. miód gryczany
0.50 szt. żółta papryka
1 łyżecz. ziarna słonecznika
1 łyżka ziarna sezamu
1 łyżka pestki dyni
5 szt. pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Zieloną fasolkę, bób i brokuł (podzielony na różyczki) ugotuj osobno na parze.
Cukinię pokrój w plastry i usmaż na patelni grillowej lekko skroplonej oliwą z oliwek.
Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę, miód gryczany dokładnie ze sobą wymieszaj.
Po wystygnięciu wszystkich ugotowanych i usmażonych składników ułóż je dowolnie na talerzu lub w misce, polej przygotowanym sosem i posyp wymieszanymi ziarnami. Udekoruj danie kawałkami papryki i pomidorkami koktajlowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1437
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
224
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.