Czulent

m7
Czulent

1

4.5 / 4

Potrawa z kuchni żydowskiej. Czulent to bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzony z koszernego mięsa, z fasolą (często ciecierzycą) , cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Czasami w jego skład wchodzą także ziemniaki, jajka na twardo, knedle. Spożywany w święto szabasowe.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. papryka

1 kg kasza pęczak

1 kg mięso wołowe

0.50 kg cebula

1 kg fasola czerwona

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka sól

1 szt. czosnek

4 szt. jaja kurze całe

1 łyżka tłuszcz gęsi

Przygotowanie


1

Pokrojoną cebulę podsmażamy w gęsim tłuszczu i odstawiamy na bok. Obsmażamy mięso pokrojone w kostkę gulaszową.

2

Następnie układamy w garnku składniki warstwami, na samym spodzie namoczoną wcześniej fasolę, obsmażone i przyprawione mięso, podsmażoną cebulę, na samej górze cały czosnek i przysypujemy całość pęczakiem, solimy.

3

Na wierzchu układamy 4 surowe jajka (w całości). Wszystko zalewamy niewielką ilością wody.

4

Naczynie przykrywamy i wkładamy do pieca. Pieczemy w niedużej temperaturze - im dłużej tym lepiej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły