Czulent
m7
Potrawa z kuchni żydowskiej. Czulent to bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzony z koszernego mięsa, z fasolą (często ciecierzycą) , cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Czasami w jego skład wchodzą także ziemniaki, jajka na twardo, knedle. Spożywany w święto szabasowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2485
kcal
Białka
150
gram
Węglowodany
319
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.5 / 4
Potrawa z kuchni żydowskiej. Czulent to bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzony z koszernego mięsa, z fasolą (często ciecierzycą) , cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Czasami w jego skład wchodzą także ziemniaki, jajka na twardo, knedle. Spożywany w święto szabasowe.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. papryka
1 kg kasza pęczak
1 kg mięso wołowe
0.50 kg cebula
1 kg fasola czerwona
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sól
1 szt. czosnek
4 szt. jaja kurze całe
1 łyżka tłuszcz gęsi
Przygotowanie
Pokrojoną cebulę podsmażamy w gęsim tłuszczu i odstawiamy na bok. Obsmażamy mięso pokrojone w kostkę gulaszową.
Następnie układamy w garnku składniki warstwami, na samym spodzie namoczoną wcześniej fasolę, obsmażone i przyprawione mięso, podsmażoną cebulę, na samej górze cały czosnek i przysypujemy całość pęczakiem, solimy.
Na wierzchu układamy 4 surowe jajka (w całości). Wszystko zalewamy niewielką ilością wody.
Naczynie przykrywamy i wkładamy do pieca. Pieczemy w niedużej temperaturze - im dłużej tym lepiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2485
kcal
Białka
150
gram
Węglowodany
319
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.