Inspiracja Adobe Stock
1

Składniki

1 Kilogram
Kasza pęczak
1 Kilogram
Mięso wołowe
0.5 Kilograma
cebula
1 Kilogram
Fasola czerwona
1 Szczypta
papryka
1 Szczypta
pieprz
1 Łyżeczka
sól
1 Sztuka
czosnek
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
Tłuszcz gęsi
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Pokrojoną cebulę podsmażamy w gęsim tłuszczu i odstawiamy na bok. Obsmażamy mięso pokrojone w kostkę gulaszową.
  2. Następnie układamy w garnku składniki warstwami, na samym spodzie namoczoną wcześniej fasolę, obsmażone i przyprawione mięso, podsmażoną cebulę, na samej górze cały czosnek i przysypujemy całość pęczakiem, solimy.
  3. Na wierzchu układamy 4 surowe jajka (w całości). Wszystko zalewamy niewielką ilością wody.
  4. Naczynie przykrywamy i wkładamy do pieca. Pieczemy w niedużej temperaturze - im dłużej tym lepiej.

Opis

Potrawa z kuchni żydowskiej. Czulent to bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzony z koszernego mięsa, z fasolą (często ciecierzycą) , cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Czasami w jego skład wchodzą także ziemniaki, jajka na twardo, knedle. Spożywany w święto szabasowe.

Podobne przepisy

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Kulki mięsne

Przepis
Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Muszelki w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Muszelki w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Leczo z cebuli

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Leczo z cebuli

Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

Przepis
Średni Do 2 godz
Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!