Czerwony barszczyk
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=2048&q=75)
malg
![Czerwony barszczyk](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974316402.jpeg&w=2048&q=75)
Barszczyk, który nigdy nie traci koloru. Niezabielony polecamy na specjalne okazje. Bez warzyw można podawać z krokietami lub pasztecikami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
134
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Barszczyk, który nigdy nie traci koloru. Niezabielony polecamy na specjalne okazje. Bez warzyw można podawać z krokietami lub pasztecikami.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg burak
1 szczyp. kwasek cytrynowy
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. kwas buraczany
2 szt. korzeń pietruszki
1 szt. seler
3 szt. ćwiartka kurczaka
3 szt. marchew
3 szt. liść laurowy
2 łyżka ocet winny
Przygotowanie
Przygotować wywar drobiowy z kurczaka, warzyw, listków laurowych i ziela angielskiego.
Obrać i pokroić (w paski lub talarki) buraki. Pokrojone posypać solą i kwaskiem cytrynowym, aby nie straciły koloru.
Do gotującego się wywaru – gotuje się około godziny – wrzucić przygotowane buraki i gotować jeszcze około 20-30 minut na wolnym ogniu, aż buraki będą miękkie.
Na koniec dodać barszcz w płynie i 2 łyżki octu winnego białego.