1

Składniki

0.5 Kilograma
burak
1 Szczypta
Kwasek cytrynowy
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Sztuka
Kwas buraczany
2 Sztuki
korzeń pietruszki
1 Sztuka
seler
3 Sztuki
Ćwiartka kurczaka
3 Sztuki
marchew
3 Sztuki
liść laurowy
2 Łyżki
ocet winny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotować wywar drobiowy z kurczaka, warzyw, listków laurowych i ziela angielskiego.
  2. Obieram i kroję (w paski lub talarki) buraki, pokrojone posypuję solą i kwaskiem cytrynowym, aby nie straciły koloru.
  3. Do gotującego się wywaru – gotuje się około godziny – wrzucam przygotowane buraki i gotuję jeszcze około 20-30 minut na wolnym ogniu, aż buraki będą miękkie.
  4. Na koniec dodaję barszcz w płynie i 2 łyżki octu winnego białego.
  5. Jeśli ktoś lubi barszcz można zabielić.

Opis

Barszczyk, który nigdy nie traci koloru. Niezabielony polecam na specjalne okazje. Bez warzyw można podawać z krokietami lub pasztecikami.

Podobne przepisy

Pomidorowa zabielana

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pomidorowa zabielana

Grochówka na golonce

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Grochówka na golonce

Rosół z cielęciną

Przepis
Średni Do 3 godz
Rosół z cielęciną

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

Zupa chłopska

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa chłopska

Flaki wołowe z pieczarkami

Przepis
Średni Do 1 godz
Flaki wołowe z pieczarkami

Zupa grzybowa

Przepis
Średni Do 3 godz
Zupa grzybowa

Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!