Czerwone curry z krewetkami
m7
zrobione na obiad na urodziny mamy
Wartości odżywcze na porcję
Energia
343
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
zrobione na obiad na urodziny mamy
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 mleczko kokosowe
250 g krewetki królewskie
250 g makaron chiński
1 szkl. bulion warzywny
1 szkl. pomidor
1 szt. cebula
1 szt. papryczka chili
1 łyżka olej
4 łyżka pasta curry
1 łyżka sos rybny
0.50 szkl. cebula dymka
0.50 szt. sok z limonek
Przygotowanie
Odmrozone krewetki wyszałam z pastą curry, przykryłam folią i wstawiłam na godzine do lodówki, by przeszły smakiem.
Makaron zalałam wrzatkiem na 3 minuty. Odcedziłam. Gotowy.
Olej rozgrzałam na patelni, dodałam cebulę, smażyłam do zeszklenia. Wlałam pomidory, dodałam skórkę z limonki, papryczke chilli drobno posiekaną, smażyłam ok 2 minut. Dodałam krewetki z pastą, wymieszałam i gotowałam chwile zeby się zagrzały. Wlałam
mleko kokosowe, bulion, sos rybny i sok z limonki do smaku. Na koniec wrzuciłam zielone częsci dymki, wymieszałam, pogotowałam jeszcze minute. Podałam na makaronie z plasterkami limonki i posypane zielona dymką. Pyszne!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
343
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.