Czerwone curry z krewetkami

m7
Czerwone curry z krewetkami

0

0 / 0

zrobione na obiad na urodziny mamy

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 mleczko kokosowe

250 g krewetki królewskie

250 g makaron chiński

1 szkl. bulion warzywny

1 szkl. pomidor

1 szt. cebula

1 szt. papryczka chili

1 łyżka olej

4 łyżka pasta curry

1 łyżka sos rybny

0.50 szkl. cebula dymka

0.50 szt. sok z limonek

Przygotowanie


1

Odmrozone krewetki wyszałam z pastą curry, przykryłam folią i wstawiłam na godzine do lodówki, by przeszły smakiem.

2

Makaron zalałam wrzatkiem na 3 minuty. Odcedziłam. Gotowy.

3

Olej rozgrzałam na patelni, dodałam cebulę, smażyłam do zeszklenia. Wlałam pomidory, dodałam skórkę z limonki, papryczke chilli drobno posiekaną, smażyłam ok 2 minut. Dodałam krewetki z pastą, wymieszałam i gotowałam chwile zeby się zagrzały. Wlałam

4

mleko kokosowe, bulion, sos rybny i sok z limonki do smaku. Na koniec wrzuciłam zielone częsci dymki, wymieszałam, pogotowałam jeszcze minute. Podałam na makaronie z plasterkami limonki i posypane zielona dymką. Pyszne!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły