Czekoladowy zawijas drożdżowy z pistacjami

decomorreno
Czekoladowy zawijas drożdżowy z pistacjami

Średnia 4 / 8

Oceń!

Zawijane ciasto drożdżowe o smaku czekoladowym z dodatkiem pistacji to wyjątkowo smaczne połączenie, które zasmakuje dosłownie każdemu. Jest puszyste, wilgotne, bardzo dobrze się kroi i stanowi idealny dodatek do ulubionej filiżanki kawy lub kubka kakao. Koniecznie wypróbuj!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

450 g mąka pszenna lubella

250 mleko

7 g drożdże suszone

160 g masło

3 łyżka miód

50 g kakao decomorreno

1 szczyp. sól

60 g cukier puder

100 g pistacje obrane

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka woda

Przygotowanie


Mleko podgrzej delikatnie. Mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami i solą. Dodaj do nich ciepłe mleko, miód oraz 60g rozpuszczonego masła.

Zagnieć gładkie ciasto. Miskę przykryj wilgotną ściereczką lub folią. Odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuść 100g masła wraz z cukrem pudrem, następnie dodaj kakao DecoMorreno i wymieszaj aż do powstania jednolitej czekolady..

Gdy ciasto wrośnie rozwałkuj je na długi prostokąt. Krótszy brzeg powinien być nieco dłuższy niż długość formy, do której będziesz wkładać ciasto. Na wierzchu posmaruj czekoladą i posyp posiekanymi pistacjami. Zawiń w rulon wzdłuż krótkiego boku.

Przetnij rulon wzdłuż na dwie połówki, zapleć je w „warkocz” przekładając na przemian i łącząc brzegi. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ponownie i pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Rozmieszanym jajkiem z łyżką wody posmaruj wierzch ciasta i piecz przez około 35 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy i odstaw do przestudzenia na kratkę. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

347

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły