Czekoladowy zawijas drożdżowy z pistacjami

decomorreno
Czekoladowy zawijas drożdżowy z pistacjami

0

4 / 8

Zawijane ciasto drożdżowe o smaku czekoladowym z dodatkiem pistacji to wyjątkowo smaczne połączenie, które zasmakuje dosłownie każdemu. Jest puszyste, wilgotne, bardzo dobrze się kroi i stanowi idealny dodatek do ulubionej filiżanki kawy lub kubka kakao. Koniecznie wypróbuj!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

450 g mąka pszenna lubella

250 mleko

7 g drożdże suszone

160 g masło

3 łyżka miód

50 g kakao decomorreno

1 szczyp. sól

60 g cukier puder

100 g pistacje obrane

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka woda

Przygotowanie


1

Mleko podgrzej delikatnie. Mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami i solą. Dodaj do nich ciepłe mleko, miód oraz 60g rozpuszczonego masła.

2

Zagnieć gładkie ciasto. Miskę przykryj wilgotną ściereczką lub folią. Odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.

3

W kąpieli wodnej rozpuść 100g masła wraz z cukrem pudrem, następnie dodaj kakao DecoMorreno i wymieszaj aż do powstania jednolitej czekolady..

4

Gdy ciasto wrośnie rozwałkuj je na długi prostokąt. Krótszy brzeg powinien być nieco dłuższy niż długość formy, do której będziesz wkładać ciasto. Na wierzchu posmaruj czekoladą i posyp posiekanymi pistacjami. Zawiń w rulon wzdłuż krótkiego boku.

5

Przetnij rulon wzdłuż na dwie połówki, zapleć je w „warkocz” przekładając na przemian i łącząc brzegi. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ponownie i pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

6

Rozmieszanym jajkiem z łyżką wody posmaruj wierzch ciasta i piecz przez około 35 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy i odstaw do przestudzenia na kratkę. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

347

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły