Czekoladowy zawijas drożdżowy z pistacjami
decomorreno
Zawijane ciasto drożdżowe o smaku czekoladowym z dodatkiem pistacji to wyjątkowo smaczne połączenie, które zasmakuje dosłownie każdemu. Jest puszyste, wilgotne, bardzo dobrze się kroi i stanowi idealny dodatek do ulubionej filiżanki kawy lub kubka kakao. Koniecznie wypróbuj!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
347
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 8
Zawijane ciasto drożdżowe o smaku czekoladowym z dodatkiem pistacji to wyjątkowo smaczne połączenie, które zasmakuje dosłownie każdemu. Jest puszyste, wilgotne, bardzo dobrze się kroi i stanowi idealny dodatek do ulubionej filiżanki kawy lub kubka kakao. Koniecznie wypróbuj!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
450 g mąka pszenna lubella
250 mleko
7 g drożdże suszone
160 g masło
3 łyżka miód
50 g kakao decomorreno
1 szczyp. sól
60 g cukier puder
100 g pistacje obrane
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka woda
Przygotowanie
Mleko podgrzej delikatnie. Mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami i solą. Dodaj do nich ciepłe mleko, miód oraz 60g rozpuszczonego masła.
Zagnieć gładkie ciasto. Miskę przykryj wilgotną ściereczką lub folią. Odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuść 100g masła wraz z cukrem pudrem, następnie dodaj kakao DecoMorreno i wymieszaj aż do powstania jednolitej czekolady..
Gdy ciasto wrośnie rozwałkuj je na długi prostokąt. Krótszy brzeg powinien być nieco dłuższy niż długość formy, do której będziesz wkładać ciasto. Na wierzchu posmaruj czekoladą i posyp posiekanymi pistacjami. Zawiń w rulon wzdłuż krótkiego boku.
Przetnij rulon wzdłuż na dwie połówki, zapleć je w „warkocz” przekładając na przemian i łącząc brzegi. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ponownie i pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Rozmieszanym jajkiem z łyżką wody posmaruj wierzch ciasta i piecz przez około 35 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy i odstaw do przestudzenia na kratkę. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
347
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka