CZEKOLADOWY WEGAŃSKI KEKS

decomorreno
CZEKOLADOWY WEGAŃSKI KEKS

0

5 / 2

Szukasz ciekawego przepisu na wegański świąteczny deser? Ten keks z dodatkiem rumu na pewno przypadnie Ci do gustu.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

400 g suszone owoce

100 g posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa

120 rum

180 g orzechy

175 g olej kokosowy

180 g cukier trzcinowy

25 g melasa z wingron

325 g mąka pszenna

20 g kakao decomorreno

40 g zmielone migdały

0.75 łyżeczka soda oczyszczona

120 mleko roślinne

2 łyżka sok z cytryny

0.75 szkl. cukier puder

1 łyżeczka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Dzień wcześniej połącz suszone owoce w misce, większe jak morele możesz pokroić na mniejsze kawałki.

2

Zalej je rumem, przykryj szczelnie i pozostaw do nasączenia.

3

Następnego dnia wyłóż formę keksową papierem do pieczenia.

4

Rozpuść olej kokosowym, dodaj cukier oraz melasę i wymieszaj.

5

Do drugiej miski przesiej mąkę, kakao, zmielone migdały praz sodę oczyszczoną.

6

Przesyp suche składniki do misy z olejem kokosowym, dodaj mleko oraz sok z cytryny i wymieszaj.

7

Na koniec dodaj owoce i ponownie wymieszaj, ciasto będzie mieć gęstą konsystencję. Piecz przez około 60-90 minut, do tzw. suchego patyczka, w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia.

8

Przed podaniem możesz udekorować lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym.

9

Wierzch posyp garścią skórki kandyzowanej lub innymi bakaliami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły