Czekoladowy wegański keks
Kakao DecoMorreno
Szukasz ciekawego przepisu na wegański świąteczny deser? Ten keks z dodatkiem rumu na pewno przypadnie Ci do gustu. Dzięki połączeniu kakao, rumu, orzechów i suszonych owoców, ciasto ma bogaty smak, a jednocześnie jest lekkie i wilgotne. Można podać go na rodzinnych spotkaniach lub zapakować jako prezent. Z pewnością stanie się jednym z ulubionych ciast na święta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
367
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Szukasz ciekawego przepisu na wegański świąteczny deser? Ten keks z dodatkiem rumu na pewno przypadnie Ci do gustu. Dzięki połączeniu kakao, rumu, orzechów i suszonych owoców, ciasto ma bogaty smak, a jednocześnie jest lekkie i wilgotne. Można podać go na rodzinnych spotkaniach lub zapakować jako prezent. Z pewnością stanie się jednym z ulubionych ciast na święta.
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
400 g suszone owoce
100 g posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa
120 rum
180 g orzechy
175 g olej kokosowy
180 g cukier trzcinowy
25 g melasa z wingron
325 g mąka pszenna
20 g kakao decomorreno
40 g zmielone migdały
0.75 łyżecz. soda oczyszczona
120 mleko roślinne
2 łyżka sok z cytryny
Lukier
0.75 szkl. cukier puder
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Dzień wcześniej połącz suszone owoce w misce, większe jak morele możesz pokroić na mniejsze kawałki.
Zalej je rumem, przykryj szczelnie i pozostaw do nasączenia.
Następnego dnia wyłóż formę keksową papierem do pieczenia.
Rozpuść olej kokosowym, dodaj cukier oraz melasę i wymieszaj.
Do drugiej miski przesiej mąkę, kakao, zmielone migdały praz sodę oczyszczoną.
Przesyp suche składniki do misy z olejem kokosowym, dodaj mleko oraz sok z cytryny i wymieszaj.
Na koniec dodaj owoce i ponownie wymieszaj, ciasto będzie mieć gęstą konsystencję. Piecz przez około 60-90 minut, do tzw. suchego patyczka, w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem możesz udekorować lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym.
Wierzch posyp garścią skórki kandyzowanej lub innymi bakaliami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
367
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.