Czekoladowy tort Sachera
Łowicz
Tort Sachera to jedno z najsłynniejszych ciast na świecie, które powstało w Wiedniu w XIX wieku. Charakteryzuje się intensywnym smakiem czekolady, wilgotnym wnętrzem i morelowym nadzieniem. To idealny deser dla fanów wyrazistych wypieków. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Tort Sachera doskonale smakuje samodzielnie, ale można go serwować z bitą śmietaną i filiżanką kawy, jak przystało na klasyczny wiedeński deser.
0
0 / 0
Tort Sachera to jedno z najsłynniejszych ciast na świecie, które powstało w Wiedniu w XIX wieku. Charakteryzuje się intensywnym smakiem czekolady, wilgotnym wnętrzem i morelowym nadzieniem. To idealny deser dla fanów wyrazistych wypieków. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Tort Sachera doskonale smakuje samodzielnie, ale można go serwować z bitą śmietaną i filiżanką kawy, jak przystało na klasyczny wiedeński deser.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Ciasto
150 g gorzka czekolada
150 g miękkie masło
150 g cukier
6 szt. jajka kurze
150 g mąka pszenna
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 szczyp. sól
Nadzienie
200 g dżem morelowy łowicz niskosłodzony
Polewa
200 g gorzka czekolada
100 ml śmietanka 30%
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Przygotuj ciasto. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Żółtka oddziel od białek.
Masło utrzyj z połową cukru i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując.
Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj resztę cukru, aż piana będzie lśniąca.
Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy czekoladowej, a następnie przesiej mąkę i również delikatnie wymieszaj, aby masa nie opadła.
Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wkładając w nie patyczek – jeśli wychodzi suchy, ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Po ostygnięciu ciasto przetnij na pół wzdłuż. Podgrzej dżem morelowy, aby stał się płynny i posmaruj nim dolną warstwę ciasta. Przykryj górną częścią.
W garnuszku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i utworzy gładką masę.
Polej ciasto przygotowaną polewą, dokładnie rozprowadzając ją po całej powierzchni oraz bokach tortu.
Wstaw tort do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, aby polewa się zestaliła.